svjetski lider

Hrvatska tvrtka pomoći će Ukrajini u razminiravanju

04.11.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka DOK-ING, svjetski lider u proizvodnji opreme za razminiranje, pomoći će Ukrajini gdje je, prema procjenama, više od 200.000 četvornih kilometara minski sumnjivo

Minirana površina Ukrajine tri puta je veća od kopnene Hrvatske, a upravo hrvatski DOK-ING ima iskustva s razminiravanjem. Tvrtku je u vrijeme summita Krimske platforme posjetio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

'Možemo s ponosom reći da smo isporučili već prve strojeve u Ukrajini i da su u najavi sljedeći sustavi, tako da očekujem da kroz 2023. godinu ćemo isporučivati u Ukrajinu strojeve za protuminsko djelovanje, kako za protupješačke tako i za protuoklopne mine', rekao je za HRT Gordan Pešić, član Uprave DOK-ING-a.

Strojevi DOK-ING-a već uništavaju mine u više od 40 zemalja na svim kontinentima. 'Što se tiče Ukrajine, većina zemljišta podsjeća na Slavoniju i tu većinu teritorija mi možemo odraditi', istaknuo je Robert Rukavina, stručnjak za razminiranje i obuku u DOK-ING-u. To mogu zahvaljujući iskustvu, znanju i daljinski navođenim strojevima na kojima su kamere.

'DOK-ING u 30 godina svog postojanja nakon tretiranja površine sa strojevima za razminiranje nije bilo niti jedne žrtve i to je ono s čime smo mi ponosni u cijelom radu tvrtke', rekao je za HRT Dino Išasegi, voditelj ključnih kupaca DOK-ING-a. No razminiranje je proces koji može potrajati desetljećima. U Ukrajini, predviđaju, možda i do 50 godina.