MMF ZADOVOLJAN VLADOM

Hrvatska treba biti spremna za novi rebalans

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 14:00
  • Objavljeno 07.04.2009 u 11:55
MMF Thanos Arvanitis

MMF Thanos Arvanitis

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

'Rebalans proračuna usvojen početkom travnja primjeren je danim uvjetima. Ipak, vlast mora biti spremna poduzeti dodatne mjere, padnu li prihodi ispod očekivanih', ocijenila je misija MMF-a nakon dvotjednog boravka u Hrvatskoj

Na novinarsko pitanje treba li Hrvatska zatražiti pomoć MMF-a, Thanos Arvanitis odgovorio je da o tome nije bilo riječi tijekom njihova posjeta.

Misija MMF-a impresionirana je odlučnošću Vlade u borbi protiv najgore svjetske financijske krize u posljednjih 60 godina. Zahvaljujući mudrom upravljanju te pravodobnim mjerama Vlade i HNB-a, Hrvatska nije pretrpjela snažnije posljedice krize, očuvala je financijsku stabilnost i ima jak bankarski sustav, ocjenjuju iz MMF-a.

Ipak, ni hrvatsko gospodarstvo neće ostati imuno na posljedice krize pa u 2009. prognoziraju pad gospodarstva između dva i četiri posto, a gori scenarij uključuje smanjenje potrošnje i investicija.

Rebalans budžeta MMF ocjenjuje zadovoljavajućim u danim uvjetima naglasivši da vlasti trebaju biti spremne na novi rebalans padnu li dodatno proračunski prihodi. Potrebno je kontrolirati javnu potrošnju da bi se izbjegao veći deficit.

Iako je hrvatski financijski sustav profitabilan, suočit će se sa sve težim vremenima, bankarske rezerve trebalo bi povećavati prema potrebi, kao i osigurati adekvatno financiranje na stranom tržištu.

Hrvatska treba poraditi na srednjoročnim mjerama kako bi poboljšala gospodarstvo, prije svega kroz strukturne reforme javne uprave.

'Još uvijek postoje dijelovi u javnoj upravi koji se preklapaju. U nekim područjima nedostaje kvalitetnog kadra, dok ga u drugim ima previše', izjavio je Arvanitis.

Upitan da komentira hrvatsku vlast koja bi pomoć MMF-a doživjela kao poraz, Arvanitis je izjavio da je Hrvatska dio MMF-a i stoga ima neka prava i obveze. Ako se za to ukaže potreba, ona može zatražiti pomoć kroz savjet, tehničku ili financijsku pomoć.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi