ekonomisti o paketu mjera

'Hrvatska nema stabilnu osnovu gospodarstva. Vlada nam je prvo uzela, da bi nam ponovno dala kroz subvencije'

07.09.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak će javnosti predstaviti paket Vladinih mjera koje bi trebale olakšati jesen i zimu gospodarstvu i građanima. U utorak je o paketu mjera razgovarao sa socijalnim i koalicijskim partnerima, ali, u skladu s dogovorom, o detaljima i ocjenama mjera se nije željelo izlaziti prije službenog predstavljanja. O tome kakav bi novi paket trebao biti u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović govorili su ekonomski analitičari Damir Novotny i Ljubo Jurčić

'Postoji nekoliko izvora loše ekonomske situacije. To je rat u Ukrajini, inflacija kao posljedica rata i velika suša', rekao je Jurčić te dodao da je korona pokazala kakvo je hrvatsko gospodarstvo.

'Političari tvrde da je ono jako i snažno, no kada je došla korona i kada smo se odsjekli od turizma, mi smo pali 10 posto, što je među najvišim stopama u EU. To je pokazalo kako mi nemamo čvrstu i stabilnu osnovu ekonomije i gospodarstva', naglasio je Jurčić. Rekao je i da se i nakon potresa pokazalo kako Hrvatska nema sustav koji može reagirati. 'Sve ovo pokazuje nam da Hrvatska nema stabilnu strukturu gospodarstva', ustvrdio je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

Politički analitičar Damir Novotny smatra da je u rastućim cijenama najviše profitirala Vlada. 'Kroz inflaciju se stvara novac i ako su točni podaci da je ekonomija rasla sedam posto, tada je stvorena neka nova vrijednost, ali je pitanje tko će tu novu vrijednost raspoređivati', istaknuo je Novotny, dodajući kako hrvatska Vlada ne stvara viškove već posluje s gubitcima. Ustvrdio je da je taj novac, s kojim će Vlada intervenirati, došao iz inflatornih izvora, što znači da smo si povećali ukupno porezno opterećenje.

Rekao je da će nam Vlada sada dati, ali trebala je nekome uzeti. 'Uzela je nama da bi nam ponovno dala kroz subvencije. Trebali smo raditi na strukturnim temama da jačamo domaću proizvodnju hrane, prerađivačku industriju, da smanjimo utjecaj turizma kako bismo mogli takva vremena kao što su danas lakše prebroditi', rekao je Novotny u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istaknuo je i kako nikada plaće nisu rasle brže od inflacije. Ključno za rast plaća je rast produktivnosti. 'Siva ekonomija u privatnom sektoru nije beznačajna u Hrvatskoj. Ona se procjenjuje na oko 30 posto BDP-a u svim sektorima. Privatni sektor je bio prisiljen povećati plaće zato što nije imao dovoljno radne snage i u tom je kontekstu morao podići cijene', istaknuo je Novotny i dodao kako su cijene ovoga ljeta u turističkom sektoru ovoga ljeta bile najviše u povijesti, a u odnosu na konkurentne zemlje prilično visoke.