OTVORENO TRŽIŠTE

Hrvatska među prvih 40. po slobodi trgovine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 11:20
  • Objavljeno 07.07.2009 u 11:18
tportal

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate drugog po redu izvješća Svjetskog gospodarskog foruma o 'Globalnom omogućavanju trgovanja 2009.' prema kojem je Hrvatska rangirana na 39. mjestu od ukupno 121 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Time je hrvatska pozicija poboljšana za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu. Prema istraživanju, iza Hrvatske su na rang ljestvici pozicionirane zemlje Europske unije poput Italije, Grčke, Poljske, Slovačke, Rumunjske i Bugarske.

Vodeće zemlje i ove godine su Singapur i Hong Kong, a među prvih top pet zemalja nalaze se još Švicarska, Danska i Švedska. Sve navedene zemlje prednjače na ljestvici zbog svoje otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama kao sastavnom dijelu uspješne ekonomske strategije. Uz to, najveće njihove prednosti su vrlo efikasno granično uređenje te poticajno poslovno okuženje.

Indeks omogućavanja trgovanja svaku zemlju ocjenjuje kroz četiri faktora: otvorenost tržišta, granično uređenje, razvijenost transportne i komunikacijske infrastrukture te poslovno okruženje. Ove godine u indeks su uvedene izvozna kategorija te procjena učinkovitosti vladinih mjera na poslovno okružje.

Od navedenih kriterija, Hrvatska je najbolje ocjenjena po kriteriju otvorenosti tržišta gdje smo zauzeli 28. mjesto. Po kriteriju transportne i komunikacijske infrastrukture, koji uključuje dostupnost te kvalitetu infrastrukture i usluga, smo na 37. mjestu što je u odnosu na prošlu godinu poboljšanje za šest mjesta. Po graničnom uređenju i dalje smo na 52. mjestu, dok smo po poslovnom okruženju na 56. poziciji što je poboljšanje od jednog mjesta.

'U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska se po otvorenosti tržišta nalazi među 30 najboljih zemalja na svijetu, a poboljšanja i napredak u odnosu na prošlu godinu zabilježili smo i prema ostalim kriterijima. Naš je cilj biti među 40 najkonkurentnijih zemalja na svijetu i zbog toga trebamo još dinamičnije nastaviti provoditi strukturne reforme i kreirati održivi rast hrvatskog gospodarstva kroz poticanje izvoza i rast privatnog sektora', istaknuo je Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Od balkanskih zemalja, najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 102. mjestu, dok su Albanija na 63. mjestu, a Makedonija na 68. mjestu. Srbija i Crna Gora niti ove godine nisu uključene u istraživanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi