SPAS ZA PRORAČUN

Hrvatska je pobjednik na turističkom Mediteranu

07.08.2012 u 20:27

Bionic
Reading

Gostujući u središnjoj informativnoj emisiji RTL Televizije ministar turizma Veljko Ostojić je istaknuo kako od ove turističke sezone očekuje 'sedam milijardi eura od inozemnih primitaka te milijardu od domaćih'

Nakon što su objavljene turističke brojke koje kažu da je na jadranskim plažama u prvih sedam mjeseci bilo gotovo četiri posto više gostiju nego lani, u informativnoj emisiji RTL Danas svoj osvrt dao je prvi čovjek hrvatskog turizma Veljko Ostojić.

Ostojić očekuje da će ovo biti 'sezona svih sezona', kao plod dobre pripreme i spleta objektivnih okolnosti.

'Ima tu i objektivnih okolnosti jer je jedan dio zemalja, naših turistički konkurenata - u krizi. Veliki dio prometa rade im domaći turisti, a to je ove godine izostalo. Ali druge strane, ponavljam, ništa se ne događa slučajno. Mi smo već u trendu niz godina, odrađujemo dobar posao na inozemnih tržištima, ove godine smo bili usmjereni na Njemačku, Austriju te Nizozemsku i to se pokazalo uspješnim', objasnio je Ostojić.

Iako se turistički djelatnici žale na manju potrošnju gostiju, očekuje se da će se ukupni inozemni primici od turizma približiti brojci od sedam milijardi eura.

'Prema podacima za prvih pet mjeseci, imamo prihode 4,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Vjerujem, temeljem ovog broja noćenja i dolazaka, da je brojka od sedam milijardi od inozmenih primitaka te milijardu od domaćih primitaka - realnost i ostvariv cilj', dodao je ministar turizma.

Ostojić je kazao kako je Hrvatska pobjednik na mediteranskom tržištu gdje bilježi najveći rast, a slijedi nas Španjolska s rastom od 2,9 posto.

Turizam će učiniti svoje i bit će velika pomoć javnim financijama Hrvatske, zaključio je Ostojić, dodajući da su najave za rujan i postsezonu odlične te da će sezona još potrajati dugo.

U Zagrebu 10 posto više noćenja

Zagreb se pridružio jadranskim županijama sa znatnim porastima turističkog prometa, pokazuju danas objavljeni prvi podaci sustava turističkih zajednica.

Tako je Zagrebu u srpnju ostvareno nešto više od 79 tisuća turističkih dolazaka i 128,4 tisuća noćenja, što je rast od po 5 posto prema istom mjesecu prošle godine.

U prvih sedam mjeseci ove godine pak Zagreb je posjetilo 378,3 tisuća turista ili 5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ostvarenih 681,8 tisuća noćenja u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u Zagrebu za čak je 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.