GORI OD GRČKE

Hrvatska druga po nezaposlenosti mladih u Europi

studenti prijemni ispit

studenti prijemni ispit

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Španjolska, Hrvatska i Grčka imaju najveću stopu nezaposlenosti mladih u EU. Bez radnog iskustva mladi ne mogu naći posao, a istovremeno nemaju gdje steći takvo iskustvo, piše Bankamagazine.hr

Hrvatska stopa nezaposlenosti mladih približila se 40 posto te je prema podacima Eurostata druga najveća stopa nezaposlenosti mladih u Europi.

Više nezaposlenih mladih ljudi od Hrvatske ima jedino Španjolska, na trećem je mjestu Grčka, no mnoge su države od početka globalne krize imale još veći rast nezaposlenosti mladih, primjerice Latvija i Irska.

Broj nezaposlenih mladih najmanji je u Nizozemskoj, a zanimljivo je da je Njemačka jedina država koja je smanjila nezaposlenost mladih. Od novih članica EU najmanje nezaposlenih mladih ima Češka, koja je ispod europskog prosjeka.

Rast nezaposlenosti mladih u svijetu u posljednje tri godine pokazuje da je a tržištu rada globalna kriza najjače pogodila upravo mlade, i to bez obzira je li riječ o više ili manje fleksibilnom tržištu rada. Potvrđuje to primjer Irske koju je, unatoč liberalizaciji tržišta rada, pogodilo jedno od najvećih povećanja nezaposlenosti mladih ljudi.

Nezaposlenost mladih jedan je od najvećih problema na tržištu rada u Hrvatskoj, potvrđuju to domaći analitičari, a prema najnovijim podacima Eurostata, taj problem je sve veći, piše Bankamagazine.hr.

Nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je skoro svaka treća nezaposlena osoba mlađa od 29 godina, pa je krajem lipnja od ukupnog broja nezaposlenih bez posla bilo 30,7 posto mladih. Eurostatova statistika još je nepovoljnija (uz napomenu da se odnosi na mlade do 24 godine) jer ukazuje na trend velikog povećanja u posljednje tri godine. Tome nije pomogao ni projekt 'Mladi na tržištu rada' kojim je HZZ u proteklih godinu i pol pokušavao smanjiti njihovu nezaposlenost.

'Mladi su specifična skupina na tržištu rada jer ih karakterizira nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, što ih čini ranjivima na tržištu i prijeti dugotrajnom nezaposlenošću, s time da su mlade žene pod većim rizikom dugotrajne nezaposlenosti', rekla je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!