STRUKA ODLUČILA

Hrvatska će graditi nuklearnu elektranu

30.04.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Termoelektrana na plin, dvije termoelektrana na ugljen i nuklearna elektrana konačan su energetski scenarij za budućnost koji će zacrtati strategija energetskog razvitka Hrvatske do 2020. godine, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uskoro će je predložiti Vladi.

Tu kombinaciju dvaju predloženih scenarija, plavog i bijelog, potvrdio je za Business.hr Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku i rudarstvo, te dodao kako se računa da bi strategija do kraja svibnja trebala biti u saborskoj proceduri.

Naime, iz plavog scenarija strategije ostale su planirana gradnja termoelektrane na prirodni plin snage 400 MW i dviju termoelektrana na ugljen po 600 MW, a iz bijelog scenarija preuzeta je gradnja nuklearne elektrane snage 1000 MW.

Svi scenariji predviđaju gradnju 300MW u hidroelektranama i 1545 MW iz obnovljivih izvora energije. Planira se i dovršetak gradnje novog plinskog bloka od 100MW u zagrebačkoj TE-TO, a 2012. novi blok snage 250 MW u TE Sisak, kao i gradnju 300 MW u suproizvodnim jedinicama postojećih elektrana.

'Struka smatra da bi gradnja nuklearne elektrane trebala ući u strategiju, iako je riječ o objektu koji ne može biti gotov do 2020. godine, što je razdoblje koje pokriva taj dokument. Ipak, treba obaviti puno pripremnih radnji i zato je dobro da elektrana bude zacrtana u strategiji kako bi Sabor 2012. godine mogao donijeti konačnu odluku o njezinoj gradnji', kaže Horaček.

Iz svibnja 1999. još uvijek je na snazi odluka sabora prema kojoj se do 2015. godine neće graditi, odnosno istraživati i ispitivati mogućnost gradnje termoelektrane na ugljen i nuklearne elektrane, pa će nakon izglasavanja ovakvog prijedloga strategija slijediti ukidanje tih zabrana.