MARKO ŠKREB

'Hrvati su kroatocentrični, treba nam obrat'

14.04.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Glavni ekonomist Privredne banke Zagreb upozorio je da su Hrvati previše opsjednuti sobom iako su po brojkama na razini statističke greške u EU

Hrvati su previše kroatocentrični, opsjednuti sobom i svojim problemom što je loše i s čime treba napraviti kopernikanski obrat - kazao je Marko Škreb, glavni ekonomist Privredne banke Zagreb na konferenciji Tržišta novca održanoj jučer u Opatiji, prenosi Večernji list.

Hrvatska u europskoj populaciji ima udio manji od jedan posto, u BDP-u manji od 0,5 posto, u novčanim agregatima 0,13 posto udjela monetarne unije. To su brojke na razini statističke greške, trebamo shvatiti da nismo ni market makeri ni trendseteri, rekao je Škreb.

- Ne možemo mijenjati svijet, ali moramo znati što se događa i prilagoditi se tome - kazao je Škreb, složivši se s ocjenom guvernera Rohatinskog da ne postoje perspektive visokog rasta u Hrvatskoj, posebno ne prema modelu koji je bio do sada.

Škreb je izdvojio probleme mirovinskog sustava, brodogradnje i reforme zdravstva kao ključne u državi. Na prvo mjesto stavio je neodrživost mirovinskog sustava, ovisnost stanovništva je visoka, demografski trendovi nepovoljni, a Vlada kao najveći uspjeh smatra to što je isplatila mirovine prošli mjesec. Što će biti za 20 godina, nitko ne pita, upozorio je Škreb.