AGENCIJE ZADOVOLJNE PROMETOM

Hrvati se već pomamili za skijaškim aranžmanima

13.12.2013 u 10:49

Bionic
Reading

Prodaja blagdanskih, adventskih i novogodišnjih putovanja u Hrvatskoj je stabilna i na lanjskoj razini, kako za domaća odredišta tako i za inozemna, dok se skijaški aranžmani prodaju nešto bolje nego prošle godine, doznaje se iz najvećih turističkih agencija.

Napominjući da su im blagdanski aranžmani za kraj prosinca prilično stabilan proizvod koji ne gubi svoje poklonike zbog posebne atmosfere koja vlada u to vrijeme, iz agencije Atlas ističu da su ove godine i cijene za neka putovanja nešto povoljnije nego prošle godine.

Tradicionalno, najtraženiji su im autobusni, sadržajni adventski programi za dan do tri u Beču, Pragu, Budimpešti i Salzburgu, dok su za Novu godinu putnici više orijentirani na Hrvatsku gdje im je apsolutni hit ove sezone novogodišnji program u Lovranu, kojeg slijede ostale ponude na Kvarneru i u Istri, posebno Umag, te Dubrovnik.

Zanimljivom iz Atlasa označavaju potražnju i za zimske školske praznike koji traju tri tjedna (od 23. prosinca do 13. siječnja) jer se prije za to razdoblje tražilo isključivo skijanje, a sada cijeli miks proizvoda, od putovanja i odmora u Europi do dalekih destinacija i krstarenja, čemu, kako ocjenjuju, pogoduje vrijeme niže sezonalnosti i manjih cijena.

Za skijaški program napominju da je vrijeme najintenzivnije prodaje već prošlo te da sada više prodaju skuplji period sezone, primjerice u veljači, ali generalno bilježe porast prodaje skijanja od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za prvi dio prosinca dosta su bili traženi aranžmani za otvorenja skijaške sezone, što su birali najradije muška društva, željna zabave i prvog skijanja, dok se najveći dio prodaje, slično kao i prije, odnosio na tzv. hrvatski skijaški tjedan (4. do 11. siječnja) i to za ski odredišta u Austriji, Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

Slična je potražnja i prodaja ski putovanja bila i u agenciji Uniline, preko koje se najviše tražio smještaj u apartmanima, i to u 60 posto slučajeva na udaljenosti manjoj od 500 metara od skijaških staza.

Općenito, ta je prodaja bolja za više od 10 posto nego lani, dok je ona adventskih (božićnih) i novogodišnjih aranžmana, nakon pada krajem studenog, trenutno u blagom porastu za oko 1,3 posto.

U Hrvatskoj se u Unilineu za blagdanska putovanja najviše traže Opatija, Dubrovnik te lokacije diljem Istre i Kvarnera, i to hotelski smještaj s tri i četiri zvjezdice, dok se među stranim destinacijama najviše bira Rim, Beč i Budimpešta na bazi polupansiona u hotelima s dvije i tri zvjezdice.

Iz te dvije, kao i drugih agencija, velika očekivanja za zimska putovanja imaju i od 'last minute' ponude koja je u Hrvatskoj i inače zbog pada kupovne moći dosta tražena.