NACIJA NA KOCKI

Hrvati lani u kladionicama ostavili 4,7 mlrd. kuna

kladionica klađenje

kladionica klađenje

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski građani u 2011. su u kladionice uplatili ukupno čak 4,69 milijardi kuna što je 1.093 kune po glavi stanovnika, zapanjujući je podatak koji banka.hr doznaje od Ministarstva financija.

Još prije tri godine procjenjivalo se da se svakodnevno kladi oko 400.000 građana od čega ih je četvrtina ovisna o klađenju, no kako danas stvari stoje teško je i ugrubo procijeniti, piše Banka.hr

Da je klađenje u Hrvatskoj i dalje u uzlaznom trendu potvrđuju i podaci o poslovanju najvećeg i najuspješnijeg lanca kladionica u zemlji, Super sport d.o.o. s više od 900 zaposlenih:

Super sport, inače u vlasništvu samozatajnog Danka Ćorića, lani je prema podacima Fine ostvario 392,4 milijuna kuna prihoda što je u odnosu na 2010. rast od nevjerojatnih 43,6 posto. U istom je razdoblju dobit Super sporta (prije poreza) povećana za 99 posto na čak 240,6 milijuna kuna. (Ćorić je inače dio kapitala investirao u osiguranja, pa je tako suvlasnik HOK osiguranja, jedne od najbrže rastućih osiguravajućih kuća u Hrvatskoj.)

Druga po veličini Prva sportska kladionica u 2011. je zabilježila rast prihoda veći od 10 posto na 140,2 milijuna kuna, a dobit im je iznosila 7,84 milijuna kuna

U Hrvatskoj inače pravo priređivanja igara klađenja ima ukupno 9 društava, iako bi ih prema odluci Vlade moglo biti 20. Uz već spomenute Super sport i Prvu sportsku kladionicu, tu je i državna Hrvatska lutrija kojoj je sportsko klađenje samo jedna od desetak igara na sreću koje priređuje, a lani je od 444,57 milijuna kuna ukupnog prihoda 81,6 milijuna kuna prihodovala od klađenja, doznaje Banka.hr iz te tvrtke.

Ostalih šest društava su ABC Astoria d.o.o., Bolus d.o.o., Favorit d.o.o., Germania sport d.o.o., Hattrick d.o.o. (koji je ujedno osnivač Prve sportske kladionice d.o.o., a iza njega stoji Hattrick Sports Group Limited iz Dublina) i Pelikan kladionice d.o.o.

Podaci o osnivačima ovih društava su sljedeći: Iza Hattrick je Hattrick Sports Group Limited iz Dublina, a Hattrick je ujedno i osnivač Prve sportske kladionice i ABC Astorie. Pelikan kladionice osnovao je Marko Mačinković i austrijski F.G.S.-INTER-CORPO Holding-gesellschaft m.b.H. Osnivači Bolusa su britanski Stanley International Betting Limited i Warwick Bartlett, te Damir Lukač i Božo Matić iz Zagreba. Favorit su osnovali Velimir Čerkez i tvrtka Stratoni Limited registrirana u Velikoj Britaniji. Osnivači Germania sporta su Ivan Korać iz Zagreba, te Petar Stepanović i Dejan Čakajac iz Beograda.

Sve ove kladionice su prema podacima za travanj 2012. zapošljavale ukupno 3.356 ljudi. Poslovale su u ukupno 3.876 uplatnih mjesta (poslovnica i terminala), što znači da u prosjeku na svakih 1.106 stanovnika Hrvatske dolazi jedno uplatno mjesto.

Ni državni proračun lani nije loše prošao s prihodima od klađenja koji su dosegli ukupno 258 milijuna kuna, doznaje se iz Ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi