UMJESTO MILIJARDU

HPB u gubitku više od 250 milijuna kuna

10.12.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Gubitak HPB-a bi do kraja godine mogao iznositi nešto više od 250 milijuna kuna, a nikako milijardu, kako su to prenijeli neki mediji, izvijestili su iz ove banke

Iz HPB-a su poručili kako u posljednja tri mjeseca bilježe kontinuirani rast operativne dobiti iz poslovanja, te da će ovakav pozitivan trend u poslovanju ublažit poteškoće s kojima se banka susreće vezano uz gubitke koji su ostvareni kao rezultat povećanih rezervacija po kreditnim plasmanima.

Rast povjerenja štediša u banku ogleda se u rastu oročenih depozita stanovništva koji iznosi 14,8 posto u 2009. godini, od čega je čak 7,8 posto ostvareno tijekom studenog.

U posljednja tri mjeseca ostvareno je čak 60 posto operativne dobiti. Tako je operativna dobit (prije rezerviranja za financijsku imovinu i obveze) krajem studenog 2009. godine iznosila 99,6 milijuna kuna, od čega je 21 milijun kuna ostvaren tijekom studenog. Također, uz godišnji porast aktive od 2,1 posto, kamatni su prihodi u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 7,1 posto, dok su neto prihodi od provizija i naknada porasli 4,5 posto.