UPUHH

Hotelijeri slave 25 godina svoje strukovne udruge

20.11.2017 u 09:17

Bionic
Reading

Nacionalna udruga hotelijera UPUHH na jubilarnom 20. kongresu ovog će tjedna raspraviti aktualne domaće i globalne teme i trendove te obilježiti 25 godina djelovanja, tijekom kojih je postala jedna od najvažnijih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu, pridonoseći razvoju i međunarodnoj prepoznatljivosti hotelijerstva i turizma

Jubilarni kongres hotelijera održat će se u Zagrebu 23. i 24. studenoga s više od 200 domaćih i stranih sudionika, među kojima su i predstavnici nekih od najjačih globalnih hotelskih lanaca, dok će glavna tema biti globalne investicije i njihov utjecaj na destinacije.

Također će kroz niz panela raspraviti i izazove s kojima se hotelijeri susreću, od pravnog okvira i održivog poslovanja, do masovnog turizma, sezonalnosti i različitih oblika turizma.

Prvog dana kongresa svečano će se obilježiti i 25 godina udruge, kada će podijeliti i niz priznanja pojedincima i udrugama za doprinos razvoju i udruge i hotelijerstva.

 "U 25 godina djelovanja nacionalne udruge hotelijera i ukupno turizmu napravljeni su veliki pomaci naprijed, pa i prema cjelogodišnjem poslovanju, no još su i veliki koraci pred nama. Bliži nam se i 2020. u kojoj smo prema Strategiji razvoja turizma zacrtali biti među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja u svijetu, a za to još moramo puno toga učiniti na povećanju kvalitete smještaja i pogotovo udjela hotelskog u odnosu na ukupne kapaciteta, čime će se povećati i konkurentnost u odnosu na druge zemlje", poručio je uoči kongresa i povodom 25 godina udruge predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Ronald Korotaj.

Za konkurentnije hotelijerstva potrebna niža stopa PDV-a

Da bi hotelijerstvo postalo konkurentnije potrebno je, kako ističe, fiskalno rasterećenje, poboljšavanje zakonodavnog okvira o radu te rješavanje pitanja turističkog zemljišta, što je važno i za cijeli turizam, kao i adekvatna i konkurentnija stopa PDV-a od ove koje imamo.

"Zanimljiv je podatak da su još ne tako davne 2012. investicije u turizam iznosile nešto manje od 300 milijuna eura, dok se za iduću godinu prama najavama penju na više od ovogodišnjih 800 milijuna eura, a sve to se ne bi dogodio da nije postojala međustopa PDV-a od 10 pa od 13 posto. Stoga, za budući razvoj i buduće investicije tražimo vraćanje međustope od 10 posto na turizam, jer i sve konkurentske zemlje idu prema tome, pa vjerujem da ćemo i mi slijediti taj svjetski trend. Povodom toga ćemo i na ovom kongresu iznova pozvati predstavnike Vlade na snažniji dijalog i pronalazak zajedničkih rješenja na korist i države, investitora i radnika, pa i građana RH", najavio je Korotaj.

  • +5
Konferencija Hrvatski turizam 2027. godine Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

U UPUHH-u više od 90 posto svih većih hotelskih tvrtki

Napominjući kako je danas u članstvu UPUHH-a 240 članica, koje predstavljaju više od 90 posto svih srednjih i velikih hotelskih tvrtki u Hrvatskoj, direktorica UPUHH-a Iva Bahunek ističe da su im u članstvu i sve turističke obrazovne institucije u Hrvatskoj, srednje škole, restorani i drugi.

"Nakon 25 godina djelovanja danas smo najponosniji što smo kao udruga povezani sa cijelim svijetom, uključujući i s najvećim svjetskim i europskim udruženjima hotelijera IHRA i HOTREC, u kojima smo i članovi izvršnog odbora, odnosno na čelu odbora za kvalitetu, kao i sa Mediteranskom udrugom hotelijera, bez kojih ne bi mogli lako provesti neke projekte u Hrvatskoj niti ući u društvo koje kreira svjetsku i europsku turističku politiku. Kroz to smo pridonijeli i kreiranju i jačanju imidža hrvatskog turizma i hotelijerstva na međunarodnoj mapi", naglašava Bahunek.

Iz svih tih udruga na Hrvatsku sada gledaju kao na 'rastuću zvijezdu', što je dobro i poticajno ne samo za turističke dolaske, nego i više za investicije i povlačenje novca za razne projekte iz europskih fondova, čemu baš članstvo UPUHH-a u međunarodnim udruženjima dosta pomaže, jer prije i lakše dođemo do informacija o natječajima i raznim financijskim izvorima i mogućnostima.

"Ove smo godine kao udruga prijavili osam projekata na europske fondove, što će nam omogućiti financiranje aktivnosti, rad udruge i bavljenje potrebama članica, što je i najbitnije", ističe Bahunek, dodajući kako je za udrugu važna i financijska neovisnost, jer ne ovise ni o čijim proračunima, pa ni članstvu.

Članice pak od udruge, kako kaže, najviše očekuju iznimno dobru povezanost s vladom, ministarstvima i drugim tijelima države, i da se zaista dođe do pomaka u rješavanju gorućih pitanja koji ih muće 20 i više godina, od poreznih rasterećenja, bolje koordinacije i poboljšanja zakonskog okvira do mjera za zapošljavanje i pronalazak radne snage te obrazovanje kadrova i drugog, jer bi tada i hotelijeri zasigurno mogli dati i više.