ZAŠTITA IMOVINE OD OVRHE?

Horvat prenio Fimu na suprugu, brata i šogoricu

Milan Horvat, predsjednik Uprave Fima Grupe

Milan Horvat, predsjednik Uprave Fima Grupe

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Martina Keretic

Donedavni većinski vlasnik Fima Vrijednosnica Milan Horvat, koji je izravno kao fizička osoba i putem svoje tvrtke Fima Alfa kontrolirao vlasnički udjel u toj brokerskoj kući veći od dvije trećine, odnosno ukupno 69 posto, svoje je vlasničke udjele četiri dana nakon izlaska iz pritvora u Remetincu prebacio na članove uže obitelji i novu predsjednicu Uprave Fima Alfe

Glavni razlog zbog kojega je Horvat odlučio svoju imovinu prenijeti na članove uže obitelji jest strah da njegovi vlasnički udjeli ne padnu pod ovršne zahtjeve koje su na pravne sljednike Fima grupe uputile čak dvije velike hrvatske tvrtke, sumnjaju neki upućeni u Fimino poslovanje.

Prva je Podravka zbog slučaja Spice, zbog kojega je Horvat s članovima uprave i bio pritvoren, koja od sljednica Fima grupe potražuje 102,6 milijuna kuna, dok reosiguravatelj Croatia Lloyd od pravnih sljednika Plurisa, Fima Alfe, Stoga te Weissbartha i partnera potražuje 45 milijuna kuna, svotu koja je nastala temeljem kredita koje je 2006. godine Fima uzela od Croatia Lloyda. Iz Fima Alfe su odgovorili da imovina Fima Alfe d.o.o. nije predmet ovrhe već predmet parničnog postupka o osiguranju novčane tražbine koji je pokrenuo Croatia Lloyd.

Persona non grata Horvat je za Business.hr odgovorio kako je njegov potez prijenosa imovine logičan i jednostavan. 'Trenutačno sam nepodoban i persona non grata, iako još nisam ni optužen ni osuđen za bilo kakav prijestup. Javno sam linčovan, i povezivanje mojeg imena s vlasništvom u brokerskoj kući otežava poslovanje te brokerske kuće. Izlazak iz vlasništva nad Fima Vrijednosnicama za mene je bilo pitanje pristojnosti jer ne želim ugrožavati radna mjesta zaposlenika', izjavio je. Horvat tvrdi i kako njegovi vlasnički udjeli u Fima Vrijednosnicama ne mogu biti predmetom ovrhe, već predmetom ovrhe mogu biti isključivo udjeli koje posjeduju tvrtke pravne sljednice Fima grupe.

Prema ugovoru sklopljenom samo četiri dana nakon izlaska iz pritvora, Horvat je šezdeset posto udjela koji je držao kao privatna osoba prenio članici Uprave Fima Vrijednosnica Snježani Mihinjač Horvat, supruzi svojega brata Darka, svojoj supruzi Jadranki Majcen Horvat, bratu Darku Horvatu, i novoj predsjednici Uprave Fima Alfe Kristini Kostel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi