'REKLI SMO DOSTA!'

Horvat demantira sam sebe: Vlada ne inicira referendum o brodogradnji

22.05.2019 u 22:41

Bionic
Reading

Nakon što je danas nagovijestio kako bi se referendumom moglo pitati hrvatske građane treba li zadržati postojeći model brodogradnje u kojem se u taj sektor slijeva novac iz državnog proračuna, ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu navečer je na Facebooku je demantirao kako Vlada inicira referendum o brodogradnji

'Danas je ta industrijska grana otprilike 1,8 posto ukupnog BDP-a. Da li graditi strateški interes na nečemu što danas BDP puni na razini od 1,5 posto, a na takav način i toliki novac investirati, prvenstveno iz državnog proračuna, za egzistenciju takve industrije – ja bih vrlo rado čuo i glas javnosti. Pa, ako treba danas raditi nekakve referendume, onda bismo i na taj način mogli pitati javnost je li za kontinuitet takvog modela ili s takvim modelom jednostavno treba prekinuti', kazao je Hortvat novinarima u srijedu.

Navečer se pak o mogućem referendumu o brodogradnji očitovao na svom Facebook profilu.

'Vlada Republike Hrvatske ne inicira referendum o brodogradnji. OVO je taj glas javnosti koji slušam samo u posljednja dva dana...Je li #brodogradnja strateška grana Hrvatske? Strateška grana je ona koja će nam omogućiti daljnji gospodarski rast i razvoj. Odgovor na pitanje može biti DA, samo i isključivo u slučaju da se ondje proizvodi profit, konsolidira poslovanje, izbacuju brodovi u skladu s knjigom narudžbi i ne ovisi se isključivo o državnim jamstvima.

  • +4
Ministar Horvat održao zadnji sastanak i ispratio kinesku delegaciju CSIC-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Jamstva mogu biti pomoć da se proizvodnja potakne, ali ne na način da godinu kasnije brodova nema niti su započeti, a jamstva stižu na naplatu poreznim obveznicima Republike Hrvatske.

Takvom modelu financiranja, rekli smo – #dosta', napisao je među ostalim.