predsjedanje unijom

Hoće li zagrebački podstanari letjeti na cestu zbog dolaska 25.000 EU birokrata?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 10:03
  • Objavljeno 03.12.2019 u 09:47
Stanovi u Zagrebu - ilustracija

Stanovi u Zagrebu - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

U prvoj polovici iduće godine Zagreb će morati smjestiti oko 25.000 europskih diplomata i činovnika jer Hrvatska predsjeda EU-om. Hoće li to rezultirati nestašicom stanova i višim stanarinama za domaće podstanare?

Hrvatsku, a posebno Zagreb, očekuje početkom iduće godine dosad nepoznato iskušenje – obaveza ugošćenja više desetaka tisuća europskih diplomata i činovnika u okviru šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije. Službeni izvori govore o približno 25 tisuća mogućih gostiju tim povodom, a dodatne procjene prelaze 30 tisuća. Naravno, neće doći svi odjednom, a neće ni boraviti u Hrvatskoj čitavo vrijeme. No kroz to razdoblje predviđeno je održavanje jednog okupljanja čelnika država i vlada EU-a, desetak sastanaka na ministarskim razinama te oko 250 sastanaka radnih skupina.

To znači da će svi EU-ovi diplomati i činovnici morati naći odgovarajući smještaj. Uz glavni grad osjetnu posjećenost mogla bi u kraćem razdoblju zabilježiti i Rijeka jer 2020. godine nosi naslov Europske prijestolnice kulture. Zagreb će preuzeti veliku glavninu posjetiteljskog vala, a s tim zadatkom povezane su još poneke činjenice. Naime, taj grad ima relativno malo hotela – svega 24 u rangu četiri do pet zvjezdica. Za usporedbu, ranije predsjedajuće metropole Bukurešt i Sofija imaju ih 98, odnosno 42. Ostaje vidjeti kako će dio gostiju moći preuzeti zagrebački iznajmljivači stanova. Tržište najamnog smještaja, međutim, već je neko vrijeme u izrazitom previranju.

Naime, otkako je grad naglo turistificiran u ovom desetljeću, mnogo raspoloživih stanova danas se iznajmljuje turistima. To je izazvalo značajan rast cijena najma. Veća potražnja smještajnog prostora za turiste, omogućena prije svega velikim internetskim servisima kao što su Airbnb.com ili Booking.com, diktirala je i poskupljenje. Tržište stanova za turistički najam popunilo se, logično, s manje unosnog tržišta stanova namijenjenih stalnim domaćim podstanarima, kao što su obitelji bez vlastite nekretnine i studenti.

'Od približno nas tri i pol tisuće registriranih, tu je možda desetak tisuća ležajeva. I smatram da će velik dio tih kapaciteta spremno odgovoriti na potražnju eurobirokrata', rekao je za Deutsche Welle Zoran Dragun, administrator udruge privatnih iznajmljivača Zagreb. On napominje da je Zagreb već danas cjelogodišnja turistička destinacija i dodaje da je 'prosječno riječ o stanovima u odličnom stanju'. 'Pritom nastojimo smanjiti ovisnost o velikim internetskim servisima za buking zato što nas oni mnogo i koštaju. A tu su još i PDV te usluge Fine, pa oko 20 posto od cijene čine takve obaveze', kaže Dragun.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!