NOVO DOBA

Hoće li Trump promijeniti ekonomsku sliku svijeta i gdje je tu Hrvatska?

09.11.2016 u 23:47

Bionic
Reading

U predizbornoj kampanji Donald Trump najavio je preispitivanje svih trgovinskih ugovora SAD-a s drugim zemljama. Zaprijetio je uvođenjem visokih uvoznih carina te čak istupanjem iz Svjetske trgovinske organizacije. Kad bi sve izrečeno proveo, dovelo bi to do velikih potresa u međunarodnoj ekonomiji

Analitičari, međutim, ne očekuju dramatične promjene u trgovinskim odnosima. Trumpova izborna retorika, smatraju, služila je prije svega za mobilizaciju glasača od kojih se puno njih osjeća gubitnicima u globalizacijskim procesima.

Kongres će zaustaviti Trumpove akrobacije

'Kad gledamo iskustva dva mandata Baracka Obame i što je njima prethodilo, što je sve bilo najavljivano, vidimo kako se ništa dramatično nije promijenilo u američkoj politici', ističe Kristijan Kotarski, docent s Fakulteta političkih znanosti.

Veliku ulogu u kreiranju trgovinskih odnosa SAD-a sa svijetom ima Kongres koji će teško amenovati neku Trumpovu previše radikalnu inicijativu.

Kotarski podsjeća kako Trumpove najave o odustajanju pregovora s Europskom unijom o transatlantskom sporazumu TTIP-u dolaze u vrijeme kad su se ti pregovori ionako našli u slijepoj ulici. Francuska je, primjerice, zatražila njihov prekid jer je ocijenila kako nacrt sporazuma ide previše na ruku američkoj strani.

Iz minhenskog instituta Ifo upozoravaju kako bi podizanje trgovinskih barijera ugrozilo globalni gospodarski razvoj. U Njemačkoj 1,5 milijuna radnih mjesta ovisi izravno ili neizravno o izvozu u SAD i Amerika je Njemačkoj najvažniji trgovinski partner.

Potresi u njemačkom gospodarstvu snažno bi se osjetili u svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Međutim i iz instituta Ifo podsjećaju da ovlasti američkog predsjednika nisu neograničene.

Trumpova pobjeda dobrodošao je šok

'Trump ne može sam kreirati trgovinsku politiku. On treba potporu u američkom Kongresu. Trump neće moći ukinuti postojeće trgovinske sporazume, već njegova pobjeda znači kako će se daleko teže sklapati novi. Usprkos tome, Europa bi trebala SAD-u dati nove prijedloge za sklapanje TTIP-a', poručio je Clemens Fuest, predsjednik instituta Ifo.

Pojedini analitičari pobjedu Trumpa vide kao dobrodošao šok za SAD jer je očito kako građani nisu zadovoljni onime što im donose globalizacijski procesi i liberalizacija trgovinskih odnosa.

'Ishod ovih izbora predstavlja svojevrsnu stanku u razvoju politike SAD-a i vjerujem da će međuizbori za dvije godine, na polovici mandata, pokazati drugačiji smjer. SAD će se ipak na koncu usmjeriti prema još većoj globalizaciji i jačim međunarodnim trgovinskim odnosima jer jedino to stvara kvalitetnije društvo', mišljenja je Steen Jakobsen, glavni ekonomist u danskoj banci Saxo.

Ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta (EIZ) Maruška Vizek kazala je za Hinu da je Trumpova izborna retorika služila mobilizaciji glasača, no da sada slijedi jedna nova faza u kojoj će ta njegova izborna obećanja morati proći reality check, a nakon što se to dogodi, postat će jasno da velik dio njih neće biti provediv.

Vizek: Nitko ne zna što nas čeka

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Tportal
'Ono što je puno važnije pitanje u ovom trenutku jest činjenica da je Trump izabran zbog toga što je proces svjetske ekonomske globalizacije imao svoju cijenu, a ta je cijena smanjenje nacionalnog suvereniteta i stvaranje sloja ljudi koji su tijekom globalizacijskog procesa postali društveni i ekonomski gubitnici. Ti gubitnici upravo odricanje od nacionalnog suvereniteta kroz intenzivnu globalizaciju doživljavaju kao temeljni uzrok svojih problema', istaknula je Vizek.

'U ovom trenutku stoga nitko ne može sa sigurnošću reći u kojem će smjeru otići procesi ekonomske integracije. Možda će oni zastati ili usporiti, a možda će se čak i preokrenuti. No mislim da je potpuno sigurno da će se sada ti procesi definitivno početi preispitivati i da će politički establišmenti morati dati odgovor na pitanje kako postići optimalnu ravnotežu između ekonomske integracije, nacionalnog suvereniteta i demokracije. U protivnom, društveno tkivo zemalja koje su intenzivno uključene u globalizacijske procese će se početi raspadati', zaključila je ravnateljica EIZ-a.