LOŠA SEZONA

Hoće li cijena maslinova ulja premašiti sto kuna?

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 15.10.2014 07:16
  • Objavljeno 15.10.2014 u 07:16
Masline maslinovo ulje

Masline maslinovo ulje

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U tijeku je berba maslina, koja je ove godine započela ranije nego inače, žale se dalmatinski i istarski maslinari i uljari. Nakon blage zime i kišnog ljeta, maslinova muha mnogim je maslinarima poharala urod. Spekulira se da bi cijena litre ekstra djevičanskog maslinova ulja mogla čak i premašiti 100 kuna. Koliko je to izgledno?

'Tri su razloga zašto je stanje u maslinarstvu ove jeseni katastrofalno. Prvi je preblaga zima. Ako nema hladnih dana, nema ni diferencijacije pupova, odnosno onih koji se dijele na rodne i vegetetativne. U petom i šestom mjesecu kada maslina cvjeta, Hrvatsku su obilježile jake i dugotrajne kiše pa nije moglo doći do oprašivanja. A treća je katastrofalna stvar koja se dogodila nametnik maslinova muha, koja je u Istri i Dalmaciji stvorila treću generaciju', objasnio je za tportal Krunoslav Kovačević iz Maslinarskog instituta Zagreb.

Kovačević ističe kako je posebno desetkovana sorta oblica, ali da maslinova muha nije poštedjela ni krvavicu, jedinstvenu sortu skradinskog kraja koja daje ulje vrhunske kvalitete i koja ima bolju otpornost na maslinovu muhu.

Kovačević ističe kako su naročito pogođeni ekomaslinari, a oni maslinari koji su poslušali savjete stručnjaka ovogodišnji su urod uspjeli spasiti tako što su svoje masline tretirali pesticidima. Prema njegovu mišljenju, manja količina domaćeg maslinova ulja na tržištu ne bi trebala utjecati na povećanje cijene

Predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) dr. sc. Ivica Ljubenkov ističe kako su neke mikrolokacije u Dalmaciji ipak bile pošteđene napada maslinove muhe, primjerice Korčula i Vela Luka, što je područje kvalitetnog maslinova ulja te da je i Skradin relativno dobro očuvan.

Što se tiče cijene maslinova ulja, Kovačević kaže da će ona biti 'onolika koliko je tko spreman platiti', kao što je slučaj sa svime na tržištu.

'Vani su cijene maslinova ulja porasle, ali je ono i dalje jeftinije nego kod nas. Tako da će te cijene u dobroj mjeri regulirati domaće cijene. Kod nas se kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje može naći već za 60-70 kuna', dodaje Ljubenkov.

Iz udruge Olea, koja okuplja maslinare Istarske županije, također se žale na maslinovu muhu.

'Ove su godine istarski maslinari pretrpjeli trostruki napad. Obično se dogodi samo onaj jesenski, ali ove sezone smo imali čak tri generacije maslinove muhe. To je ulje lošije kvalitete i kao takvo ne bi trebalo dići cijenu. Sto kuna može se možda dobiti za ono najkvalitetnije ulje', kažu u udruzi Olea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!