FINANCIRANJE STRANAKA

HNS-u prebjegli bivši HDZ-ovi donatori, SDP dobio Danka Končara

25.07.2013 u 08:27

Bionic
Reading

U godini lokalnih izbora snažno su porasle donacije političkim strankama. Najviše se darivalo HDZ, no najveće pojedinačne donacije tvrtki uplaćene su HNS-u. Karamarkovu stranku najviše su obradovali vlasnik šećerane Viro Marinko Zadro i Mirko Habijanec, građevinar iz Križevca. Najveći financijeri HNS-a su Miroslav Bunić, poznati građevinar kojeg sumnjiči Uskok, i osječki poduzetnik Marko Pipunić, dugogodišnji donator HDZ-a. Veliki je SDP-ov donator Danko Končar, koji je u travnju kupio državno brodogradilište

Najviše se darivalo HDZ, stranku koja je u cijeloj 2012. od donacija prikupila tek 100.000 kuna: u prvih šest mjeseci ove godine uspjela se domoći čak 2,6 milijuna kuna. Uspješnija nego lani u prikupljanju donacija bila je i vladajuća stranka: za razliku od lanjskih 452.000 kuna, SDP je u šest mjeseci ove godine dobio 1,8 milijuna kuna. HNS je u istom razdoblju prikupio 1,7 milijuna kuna, dok su laburisti sakupili 70.826 kuna.

HDZ-u su tvrtke do 30. lipnja donirale 1,3 milijuna kuna, koliko i građani. Najveća pojedinačna donacija iznosi 70.000 kuna i uplatila ju je požeška tvrtka Tiskara Vidić. No najveći donatori Karamarkove stranke su Marinko Zadro, koji je uplatio 100.000 kuna preko tvrtki Viro i Sladorana, baš koliko i dugogodišnji HDZ-ovac iz Križevaca Mirko Habijanec, čije su tvrtke Radnik i Radnik-plin donirale po 50.000 kuna. Iste iznose uplatile su tvrtka Čakovečki mlinovi bogatog Međimurca Stjepana Varge i pitomačka građevinska tvrtka Bagergrad.

I SDP je, baš kao i HDZ, prijavio da je gotovo isti iznos dobio od građana i tvrtki – po 894.000 kuna. Njihov najpoznatiji simpatizer ove godine je Danko Končar, koji je preko tvrtke Kermas energija donirao vladajućoj stranci 75.000 kuna, mjesec dana nakon što je kupio državno brodogradilište Brodotrogir. Tvrtka Stevana Muidže Istra cement nekretnine, koja je lani bila drugi najveći donator stranke, u prvih šest mjeseci darovala je SDP-u 45.000 kuna, dok na listi nema prošlogodišnjeg najvećeg donatora Dragutina Drka, vlasnika Vindije. Pojedinačno najveću donaciju od 76.000 uplatila je Milanovićevoj stranci SV group, zagrebačka IT tvrtka u vlasništvu Ljerke Vajagić, a iznosom od 50.000 kuna ističe se i Cemal, tvrtka Marine Zrilić.

Zanimljivo je da je Radnik iz Križevaca, tvrtka velikog HDZ-ovog donatora Mirka Habijanca, i za SDP izdvojio 30.000 kuna, a SDP je dobio više desetaka tisuća kuna i od niza drugih građevinara: tvrtki GP Krk, Facies iz Strmca, Ipenex i KSO gradnja iz Zageba. Deset tisuća kuna uplatila im je Riviera Adria, turistička tvrtka iz Valamar holdinga grofa Eltza, a 30.000 kuna i Brodospas.

Stranka koju je u ožujku preuzela Vesna Pusić, HNS, prijavila je 1,7 milijuna kuna donacija i uspjela je sakupiti najveće pojedinačne uplate poduzetnika. Njihov najveći donator je varaždinski Proing, u vlasništvu Miroslava Bunića, koji je u ožujku pušten iz pritvora uz jamstvo od četiri milijuna kuna, a tereti ga se za sudjelovanje u korupcijskoj aferi zajedno s bivšim varaždinskom gradonačelnikom Ivanom Čehokom. Krajem svibnja njegova tvrtka Proing donirala je HNS-u 200.000 kuna, a slijedi je Granit-Vrkić, investitor šoping-centara Supernova iznosom od 150.000 kuna. Oko 150.000 kuna plasiranih preko tri tvrtke (PPK Valpovo, Novi agrar i Farma muznih krava Orlovnjak) donirao je HNS-u poznati poduzetnički dvojac Marko Pipunić i Pavo Zubak Oni su vlasnici osječkog Žita i poznati 'prstenaši', članovi udruge utjecajnih bosanskih Hrvata bliske HDZ-u. Pipunić, kojeg je Forbes uvrstio među 10 najbogatijih Hrvata, godinama je financirao HDZ. Za njega i Pavu Zubaka, poznatog trgovca automobilima, mediji su tvrdili da su bivši 'Sanaderovi tajkuni' zaslužni za uspon Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a.

Među donatorima Laburista nema zvučnih imena, osim Jadranskog osiguranja Dubravka Grgića, koji im je poklonio printer i TV u vrijednosti od 5.000 kuna. Većinom su simpatizeri stranci poklanjali manje iznose od par stotina kuna, i robu: hranu, jaja, balone, zidne satove, pa čak i karanfile.