POTICAJNI KREDITI

HNB smanjio pričuvu, uskoro kreću aukcije

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 04.02.2010 11:45
  • Objavljeno 03.02.2010 u 13:43
HBOR Ivanka Maričković-Putrić

HBOR Ivanka Maričković-Putrić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Supic

Premda postoji još dosta nedoumica oko provedbe Vladinih mjera za gospodarski oporavak, zasad se ne odustaje od zadanog roka (16. veljače) za prve aukcije, rečeno je na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb, na kojoj su predstavnici HBOR-a okupljenim poduzetnicima prezentirali aktivnosti na provedbi Vladinih mjera za gospodarski oporavak

'HBOR je već izradio set dokumenata za provođenje mjera. Preostaje još, u koordinaciji s Ministarstvom financija, pripremiti podzakonske akte i uredbu kojom se utvrđuju detaljna pravila', istaknula je Ivanka Maričković-Putrić iz HBOR-a.

Pozvala je poduzetnike zainteresirane za poticajne kredite i jamstva da se što prije jave bankama sa svojim projektima, kako bi se one mogle pripremiti za aukcije. Naime, na aukcijama će sudjelovati isključivo banke, koje će se nadmetati za kvote ovisno o broju projekta koje planiraju financirati. Osnovni kriterij za dodjelu kvota bit će razina rizika koju je banka spremna preuzeti na sebe što znači da bi banke koje ponude niže kamatne stope trebale bi dobiti veće kvote.

Spuštanjem obvezne pričuve sa 14 na 13 posto, Hrvatska narodna banka danas je oslobodila oko tri milijarde kuna, čime je ostvaren osnovni preduvjet za realizaciju poticajnim mjera.

Podsjetimo, Vladine mjere predviđaju dva modela financiranja. Prvi model (model A) odnosi se na poticajne kredite za financiranje održivih gospodarskih projekta, a koje će zajedno davati HBOR i poslovne banke. Drugi model (model B) pomoći poduzećima je osnivanje jamstvenog fonda preko kojeg će država pokriti dio rizika poslovnih banka prilikom davanja kredita. Raspodjela kredita i jamstava određivat će se putem aukcija koje će se održavati najmanje jednom mjesečno.

Što se tiče kamatne stope za poticajne kredite, Maričković-Putrić je rekla da ona još nije poznata, ali da će svakako biti povoljnija od trenutačnih tržišnih kamatnih stopa. U konačnici, to će biti ponderirana kamatna stopa koja će ovisiti o kamatnoj stopi HBOR-a i kamatnim stopama poslovnih banaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi