osam tjedanA proslave

HGSS u travnju slavi 70 godina službe, evo što su sve pripremili za građane

24.02.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatska gorska služba spašavanja danas je u svojem sjedištu najavila proslavu 70 godina službe. Centralni događaj održat će se 25. travnja 2020. kao kruna volonterskog rada koji čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini. Kako bi javnosti približili svoj rad, kroz ovih osam tjedana do same proslave, HGSS će organizirati brojne aktivnosti u koje će biti uključeni svi članovi, a u koje su pozvani i svi građani Hrvatske

Koliko su često članovi službe na terenu pružajući pomoć unesrećenima pokazale su i brojke koje je okupljenima iznio pročelnik HGSS-a, Josip Granić, istaknuvši kako se, suprotno opće uvriježenom mišljenju, ipak češće spašavaju domaći no strani građani i to u omjeru 80:20. 'Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, mi u tom periodu imamo pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na našoj obali. Za usporedbu, 1998. godine imali smo 96 akcija, dok je 2018. bilo njih 800. Uzevši u obzir da je za svaku akciju potrebna kvalitetna priprema i individualni pristup kako bi se pravovremeno pomoglo unesrećenom, jednostavno je za shvatiti kako nesebično i svakodnevno žive ovaj poziv bez prestanka', naglasio je Granić.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, Damir Trut, istaknuo je važnost HGSS-a kao dijela sustava civilne zaštite i najavio daljnju finacijsku potporu Službi. 'Država pomaže HGSS-u iako svi članovi u potragama i spašavanjima sudjeluju na volonterskoj bazi. Za svaku akciju, ali svakodnevne aktivnosti postoji potreba za gorivo, opremu i sve ostale potrebe. I dalje ćemo pomagati jedni drugima te raditi kako na razvoju operativnog, tako i preventivnog sustava'.

'Iza nas je dugih 70 godina nesebičnog rada, traganja i pomaganja unesrećenima i onima kojima druge službe ne mogu pristupiti. Zbog toga često ispaštaju i naše obitelji, ali jednostavno je neopisiv osjećaj kada znate da ste nekome pomogli i spasili mu život. S time se nikakva nagrada ne može mjeriti, a želimo i svim stanovnicima Republike Hrvatske omogućiti da osjete barem djelić atmosfere koju mi doživimo u svakoj akciji. Upravo smo zato, ususret proslavi 70 godina, organizirali mnogobrojne radionice i događaje koji su tipični za našu službu, a u kojima će sudjelovati svi pripadnici HGSS-a', rekao je okupljenima tajnik HGSS-a, Darko Berljak.

Voditelj Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, Jadran Kapović, osvrnuo se na internetsku komunikaciju HGSS-a, u kojoj građane još od 2005. savjetuju kako se prikladno ponašati u prirodi da bi se izbjegle tragedije. 'Naš posao nikad ne prestaje, a u to spada i komunikacija na društvenim mrežama. Mi smo volonteri koji su cijeli život podredili spašavanju i pomoći drugima, a društvene mreže i internetska komunikacija naš su idealni saveznik. Svoje dugogodišnje iskustvo i savjete prenosimo pratiteljima na društvenim mrežama te ih i putem mrežne stranice obavještavamo o svim akcijama koje provodimo. Vaša je sigurnost naš posao i strast, a ako usvojite ijedan naš savjet, to nam puno znači i naša služba postaje bogatija.'

Ova nacionalna i dobrovoljna udruga broji 1000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, a u povijesti dugoj čak 70 godina iza njih je preko 10 000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, oko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te oko 20 akcija na vodi.