javna usluga

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce

24.09.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list

Podsjećaju da je GPZO-u po "sili zakona" dužan preuzeti kupce koji se iz komercijalne vraćaju u javnu uslugu opskrbe plinom.

"Ne možemo sve pristigle zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se ova situacija razriješi", poručili su iz GPZO-a čija je uprava ljetos, kada je postalo jasno da će se zbog rasta cijena plina, a u nabavi na globalnom tržištu troškovi kupnje postali su za plinare veći i do 600 posto, upozorila da neće moći primiti kućanstva koja će zbog očekivanog rasta cijena u komercijalnoj zatražiti prijelaz u javnu uslugu.

Očekivani trošak primanja novih kupaca uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila je ljetos na 100 milijuna eura.

Nakon ljetošnjeg apela GPZO-a reagirala je Hrvatska energetska regulatorna agencija. Prvo je 9. rujna HERA javno upozorila GPZ da je u obvezi primiti kupce koji se vraćaju u javnu uslugu, da bi 14. rujna izdala i nalog GPZ-u da to učini s pripadajućim rokovima koji su, međutim, već istekli.

Naime, Agencija je naložila GPZO-u da se zahtjevi kućanstava koji su im stigli do 14. rujna odmah stave u obradu i pokrene postupak promjene opskrbljivača, a zahtjevi koji su im stigli nakon 14. rujna obrade najkasnije do 19. rujna.

U svakom slučaju, žurba je jasna, kućanstva ne smiju ostati bez grijanja i tople vode 1. listopada, kada bi trebali prijeći na javnu uslugu. U osvrtu na spomenuti nalog HERA-e iz GPZ-a su nam ponovili da se radi o prekratkim rokovima i ponudili rješenje.

S relevantnim institucijama dogovaramo rješenje da se svi ti kupci tehnički prebace na GPZO do 1. listopada i da se za njih osiguraju dodatne količine plina sukladno novoj Uredbi Vlade - naveli su u GPZ-u, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.