80 EURA MEGAVATSAT

HEP pokušava razvrgnuti ugovor o kupnji skupe struje

27.10.2009 u 08:52

Bionic
Reading

HEP će, kako najavljuje Leo Begović, novi predsjednik uprave tog poduzeća, pokušati do sredine studenog raskinuti nepovoljan ugovor o nabavi struje iz uvoza, sklopljen 2008, za vrijeme bivše uprave na čelu sa smijenjenim Ivanom Mravkom

Sve velike elektroprivrede, zaključuju, struju uglavnom kupuju ljeti, kad jecijena najpovoljnija, što je lani, kao i ove godine, učinio i HEP, za toplativši tržišnu cijenu. Po cijeni od 45 eura za megavatsat HEP je struju odEFT-a ovoga ljeta kupio i za 2010. godinu.

Riječ je o ugovoru kojim je u ljeto 2008. HEP od srbijanske tvrtke EFT, koja trguje strujom u Europi, kupio 125 MW električne energije za 2009. po cijeni od 80 eura po megavatsatu. Nekoliko mjeseci kasnije cijena je pala na 45 eura, zbog čega se HEP prozivalo, a kako sada napominje Begović, ugovor je sklopljen prema tadašnjoj cijeni struje na tržištu, no u njega je trebalo ugraditi mogućnost raskida. Pravni tim HEP-a, napominje, traži mogućnost za raskidanje ugovora, čime bi se uštedjelo stotinu milijuna kuna.

Sve nacionalne elektroprivrede, pa tako i HEP, struju iz uvoza moraju kupovati unaprijed za godinu dana, žele li sigurnu opskrbu, što znači da u tom trenutku plaćaju i tržišno važeću cijenu. Struja se u uvozu može kupovati i kratkoročnim ugovorima, no to podrazumijeva i rizik od još veće nabavne cijene.

Kako pojašnjavaju u EFT-u, od kojeg HEP kupuje struju unatrag osam godina za svaku godinu unaprijed, klauzula u ugovoru kojom bi se HEP-u omogućio raskid ugovora, podrazumijevala bi i daleko veću cijenu od tada plaćene. Ne postoji klauzula o tome da onaj koji struju kupuje unaprijed smanji uvezenu količinu struje u slučaju pada njene cijene, jer bi to za trgovca strujom značilo velike gubitke, piše Novi list.

Snabdjevač HEP-a, u ovom slučaju EFT, kažu u tom poduzeću, također mora tu energiju na tržištu kupiti, i u slučaju otkazivanja HEP-a negdje je drugdje plasirati, što nosi nove rizike.