SPAŠAVANJE VJEROVNIKA

HEP blokirao Dioki, Ježić traži pomoć od države

22.09.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Dioki grupa opet se našla na rubu stečaja. Među brojnim nervoznim vjerovnicima, ovoga puta na blokadu Diokijevog računa odlučio se HEP, koji potražuje 180 milijuna kuna na ime neplaćenog duga za isporučenu električnu energiju. Čini se da je jedino rješenje za opstanak tvrtke i spašavanje vjerovnika podržavljenje Diokija, čemu se više ne protivi ni većinski vlasnik Robert Ježić

Predstavnici HEP-a posljednjih mjeseci sudjelovali su u razgovorima koje je koordiniralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a na njima su vjerovnici i Ministarstvo pokušali riješiti problem dugova društva Dioki grupe, ali i osigurati nastavak normalnog rada tvrtke koja se našla pred ponorom stečaja i potpune propasti. 'Kako tijekom tog procesa Dioki grupa nije podmirivala svoje obaveze, HEP je, radi zaštite vlastitog poslovanja, blokirao Diokijev račun', potvrdili su za Business.hr iz HEP-a.

Nova blokada računa, nakon one koju je početkom srpnja ove godine provela Ina zbog nagomilanih 67,5 milijuna kuna duga, dodatno je bacila na noge ionako dotučeni Dioki. Ina je u međuvremenu izgubila pravo prvenstva na popisu vjerovnika jer ju je pretekao HEP, koji također blokadom traži namirenje duga, a odmah iza njega u redu čekaju Hypo Alpe-Adria banka i RBA banka, koje od Dioki grupe traže ispunjavanje kreditnih obaveza.

Dioki grupa se pak, opet prema neslužbenim informacijama, žali da od HEP-a preuzima električnu energiju po neprihvatljivo visokoj cijeni, čak 50-ak posto višoj od one koju plaća šibenski TLM, te da je HEP u međuvremenu odustao od već dogovorenog preuzimanja Diokijeve poslovne zgrade na zagrebačkom Žitnjaku, čime se trebao namiriti dio nagomilanog duga.

No nitko od vjerovnika, kao ni sam dužnik, ne žele izlaziti u javnost sa službenim podacima, pravdajući se činjenicom da pregovori o rješenju pat-pozicije u kojoj se našao Dioki još traju.

Ministarstvo gospodarstva zajedno sa svim vjerovnicima – Inom, HEP-om i dvjema bankama – pregovorima pokušava pronaći najpovoljnije rješenje za nagomilane dugove Dioki grupe. Traži se, naime, prihvatljivo rješenje koje će vjerovnicima pružiti garancije da će dug biti podmiren. Njih pak treba uvjeriti da ni Ini ni HEP-u nije u interesu obustaviti isporuku energenata (električne energije i prirodnog plina) i sirovine (etana), jer jedino tako Dioki može nastaviti normalnu proizvodnju, što će pak garantirati zaradu kojom se mogu podmiriti dugovi.

U suprotnom, Dioki grupi prijeti stečaj, čime gubi ne samo Dioki, nego i njegovi vjerovnici. Istodobno je Ministarstvo gospodarstva načinilo plan restrukturiranja Dioki grupe, koji je ponuđen na prihvaćanje Upravi Diokija i većinskom vlasniku Robertu Ježiću. Iako neslužbeni izvori sugeriraju da Uprava Diokija i većinski vlasnik još nisu odgovorili na ponuđeni plan restrukturiranja, Business.hr je došao u posjed dokumenta koji potvrđuje da je Robert Ježić pismom od 20. rujna, upućenom na ruke ministra gospodarstva Đure Popijača i državnog tajnika Joze Saraća, bezrezervno prihvatio plan restrukturiranja i svako postizanje dogovora s vjerovnicima koje će omogućiti normalan nastavak rada te grupe.

Sada još preostaje naći odgovor na pitanje tko će pružiti dovoljne garancije vjerovnicima da će njihova potraživanja biti namirena te tko će ponuditi dovoljno jake argumente Ini i HEP-u koji će ih uvjeriti da nastave normalnu isporuku struje i plina da bi Dioki nastavio poslovati i vraćati dugove.