IZIGRANI MALI DIONIČARI LRH?

HANFA stala na stranu Ostoje i SN holdinga

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 04.01.2011 15:54
  • Objavljeno 04.01.2011 u 12:15
opatija1

opatija1

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je SN holdingu objavljivanje ponude za preuzimanje opatijskih Liburnia Riviera hotela po cijeni od 2.142,51 kunu po dionici. Sudeći po ovoj odluci, sve je izvjesnije da će mali dioničari opatijske hotelske tvrtke, koji očekuju otkupnu cijenu od 6.000 kuna za svoje dionice, ostati kratkih rukava

Premda su mali dioničari, koji drže oko 13 posto dionica LRH, tražili da se cijena po kojoj su stečene dionice opatijske hotelske tvrtke odredi na temelju realne visine potraživanja koju je SN holding iskazao prema državi, Agencija se nije se vodila tim načelom. Agencija je kao pravednu naknadu prihvatila cijenu iz sporazuma između HFP-a i SN holdinga po kojoj je obračunata novčana naknada HFP-a SN holdingu za dionice LRH koje su pripale gradu Opatiji.

U rješenju Agencije se navodi da sporazum iz 2010. sadrži odredbu prema kojoj se HFP obvezuje da će, osim prijenosa dionica, radi mirnog rješavanja svih sporova, isplatiti SN Holdingu 162.105.182,24 kuna. Ovaj iznos Agencija je ocijenila kao moguću indikaciju za utvrđivanju cijene po kojoj je ponuditelj stekao dionice u smislu odredbi Zakona o preuzimanju.

Prema sporazumu, SN holding je priznao pravo na vlasništvo u korist Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Općine Matulji i društvu Nova Liburnia d.o.o. iz Opatije u odnosu na 75.661 dionicu LRH u zamjenu za novčanu protučinidbu u iznosu od 162,105.182,24 kuna koju je HFP dužan platiti u tri dvomjesečna obroka. U smislu navedenog, cijena po dionici LRH iznosila bi 2.142,51 kuna.

Mali dioničari smatraju da je fer cijena koju je SN holding trebao ponudi najmanje 6.000 kuna po dionici, odnosno onoliko koliko je i grad Opatija bio dužan isplatiti dioničarima temeljem obveze o preuzimanju nastale 2007. godine, kada je dobio od HFP-a 25 posto plus jednu dionicu.

Budući da sporazum Vlade i SN holdinga predviđa i poništavanje obveze Grada Opatije za javnu ponudu, sve je izvjesnije da će mali dioničari u cijeloj priči ostati kratkih rukava.

Tračak nade malim dioničarima dao je trgovački sud u Rijeci koji nije dopustio sklapanje sudske nagodbe između Hrvatskog fonda za privatizaciju, Liburnia riviera hotela i lokanih jedinica predvođenih Gradom Opatijom. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi