na potezu mirovinci

Odbijena ponuda češkog industrijalca za preuzimanje Luke Rijeka

24.05.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Država neće pustiti svoj kontrolni paket u najvećoj hrvatskoj luci, onoj u Rijeci, a po svemu sudeći, slijedit će je i mirovinski fondovi, piše Poslovni dnevnik

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo je na posljednjoj sjednici odluku da će odbiti ponudu tvrtke Port Acquisition u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Strnada za preuzimanje dionica Luke Rijeka.

Čeh je svoju ponudu objavio početkom mjeseca, nakon što je prethodno otkupio 33,73 posto dionica od poljskog OT Logisticsa i investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne. Prethodno je Strnad već imao manji udjel u riječkoj luci, pa posjeduje ukupno 34,42% dionica, piše Poslovni dnevnik.

Ovakva reakcija države nije neočekivana, premda je Luka Rijeka bila u dijelu manjinskog portfelja CERP-a za koji se predviđalo povlačenje, no u međuvremenu je resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao do znanja da to zasad neće biti opcija.

Koliko će biti uspješan u pohodu da dođe do većinskog udjela, Strnadu će sada biti važno kako će reagirati mirovinski fondovi, koji zajednički u Luci Rijeka drže 33,5% dionica. Bez njihovog odaziva, neće moći steći ciljani većinski paket u riječkoj tvrtki.

Prema tvrdnjama krugova upućenih u razmišljanje mirovinaca, i oni će zadržati svoje dionice. Naime, odluka države ih nimalo ne čudi s obzirom na negativna iskustva s prethodnim poljskim vlasnikom koji je riječku luku – sa strateškim značajem – gotovo doveo do propasti. U takvom kontekstu, vjerovati 'na prvu' novom dioničaru nema mnogo smisla, smatraju krugovi bliski mirovincima.

Luka Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Po njihovim riječima, Jaroslav Strnad za sada se doima kao korektan poslovni čovjek. Međutim, dok ne vide provedbu u djelo Strnadova plana razvoja i plana kapitalnih ulaganja za riječku luku, nema smisla razgovarati o prodaji dionica. 'Pri ovoj cijeni mirovinci ne vide razloga da prodaju udjel u Luci Rijeka', kazao nam upućeni izvor za Poslovni devnik.