iz hnb-a

Guverner Vujčić ima rješenje za problem prešutnih prekoračenja minusa, a otkrio je od kada će se u trgovinama pojaviti cijene u eurima

15.12.2021 u 13:22

Bionic
Reading

U 2021. godini bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi realno porasti za 10,8 posto, a u 2022. godini za 4,1 posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene na godišnjem brifingu za novinare. Guverner HNB-a Borisa Vujčića najavio je kad možemo očekivati dvostruke cijene u trgovinama

Time je HNB na više podigao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, s obzirom da su ranije prognoze središnje banke predviđale rast realnog BDP-a u 2021. od 8,5 posto. Prognoze rasta BDP-a za iduću godinu su pak zadržane na 4,1 posto, javlja Dnevnik.

Guverner HNB-a Boris Vujčić nakon brifinga za novinare najavio je velike promjene za sljedeću godinu.

"HNB očekuje rast BDP-a u ovoj godini za 10,8 posto, prvenstveno zbog boljeg izvova i to zbog inozemne potrošnje", rekao je Vujčić i dodao kako će u sljedećoj godini rast BDP-a potaknuti i veća osobna potrošnja.

Kada je riječ o pojedinim sastavnicama, navodi, glavni bi pokretač rasta u ovoj godini trebala biti inozemna potražnja, no i ostale bi komponente potražnje trebale snažno pridonijeti rastu, napisali su iz središnje banke.

"Razlika u zaposlenosti se prema kraju godine sve više povećava što stvara pritisak na rast plaća i osobne potrošnje. Inflaciju za ovu godinu procjenjujemo na 2,4 posto i procjenjujemo da će na toj razini biti i sljedeće godine", objasnio je Vujčić.

Tekuća su kretanja pozitivno iznenadila, posebice kada je riječ o izvozu usluga i osobnoj potrošnji, navodi i dodaje da bi povećanje cijena energenata povećala inflaciju. "Stopa inflacije bi mogla ostati na razini iz ove godine, ali uz određene rizike", rekao je.

  • +17
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ističe da bi Hrvatska mogla ostvariti kriterij za ulazak u eurozonu. "Glavna logistička aktivnost je povlačenje gotovine i kovanje kovanice. Morat ćemo posuditi novčanice i osigurati da od 1. 1. one budu u rukama građana", rekao je Vujčić.

"Svi već rade na tome jer ne možemo čekati sljedeće ljeto, Informatičke prilagodbe u firmama su već u tijeku, a ako ćemo ući od 1. 1. 2023., onda ćemo već od ljeta morati prikazati dvostruke cijene", objasnio je Vujčić.

Navodi kako će se s bankama potpisati sporazum prema kojima bi se prešutna prekoračenja u bankama bila prepisana u dopuštena.

"Iako banke svima koje žele poravnati minuse već sada nude otplatu u 12 rata", dodao je Vujčić.