progovorio o uvođenju eura

Guverner HNB-a: Ova kriza je za deset posto smanjila standard

11.07.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Dnevniku N1 pojasnio je kako je određen tečaj prema kojem je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, te što to znači za hrvatske građane.

"Taj tečaj je određen jer je upravljački odbor Europske središnje banke usvojio pravilo da će Hrvatska ući u Europski tečajni mehanizam po tečaju na dan 10. srpnja. To je tečaj po kojem se trgovalo na tržištima jučer i po tome je fiksiran", objasnio je Boris Vujčić i rekao da iznos ne bi trebao biti iznenađenje:

"Ne bi trebao biti iznenađenje, blizu je čuvenom 7,5 koji malo varira. Ušli smo u tečajni mehanizma s nešto malo iznad tog iznosa, ali to su razlike od 10 lipa."

Naglasio je da ulazak u ERM omogućuje Hrvatskoj snažniju i automatsku potporu Europske središnje banke. Dodao je da krizu već proživljavamo:

"Prava kriza je tu, imali smo već sad izuzetno snažan pad BDP-a u travnju i svibnju za vrijeme karantene. Vidimo posljedice na turističku sezonu i to će sigurno doprinijeti snažnom padu BDP-a. Ako se stvari budu razvijale prema prognozama i dođe do povratka u normalu, iduće godine ćemo vidjeti veliki rast BDP-a. Nećemo dostići razinu iz 2019. prije 2022. Ova kriza je za deset posto smanjila standard, BDP, i ukrala je dio rasta koji bi se dogodio bez nje. Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."

Što se tiče tečajne politike i što to znači za hrvatske građane Vujčić je za N1 rekao:

"Neće se ništa promijeniti u odnosu na ovu tečajnu politiku koju je HNB vodio. Održavat ćemo tečaj u rasponu kao do sada, bit će stabilan. Koji će biti točno tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu i po kojem će se sve konvertirati, nije moguće reći. Ovo je dobar indikator, ali ne može se reći točno."

Bit će jedan tečaj po kojem će se sve konvertirati, otkrio je.