PROTEGINI GRIJESI

Gubitak HPB-a narastao na 245 milijuna kuna

06.11.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka, jedina veća poslovna banka u državnom vlasništvu, objavila je gubitak od 245,4 milijuna kuna u prvih devet mjeseci. U zadnja tri mjeseca, nakon što je vodstvo banke preuzeo Čedo Maletić, zbog novootkrivenih 'loših kredita', gubitak je porastao za čak 160 milijuna kuna

Danas objavljeni poslovni rezultati Hrvatske poštanske banke potvrdili su crne prognoze o velikim gubicima iz razdoblja u kojem je banku vodio Josip Protega. Sada je potpuno jasno da su razlog za njegovu brzinsku smjenu s čelnog mjesta banke bili ogromni potencijalni gubici do kojih je došlo zbog loših plasmana.

Čedo Maletić, novi predsjednik Uprave HPB-a potvrdio je za Banku da su pregledom kreditnog portfelja utvrđeni znatno veći potencijalni gubici od ranije predviđenih. Stoga su rezervacije za rizične plasmane u trećem tromjesečju povećane za 189,5 milijuna kuna. Konačni rezultat je rast gubitka u prvih devet mjeseci na 245,4 milijuna kuna.

Imovina Hrvatske poštanske banke krajem rujna iznosila je 14,5 milijardi kuna i manja je za 1,2 posto u odnosu na kraj prethodne godine. Bez utjecaja vrijednosnih usklađivanja i rezervacija za gubitke, banka je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit od poslovanja u iznosu od 42 milijuna kuna, od čega se 34 milijuna kuna odnosi na zadnje tromjesečje.

Neto kamatni prihod iznose 244,6 milijuna kuna te su za 22,5 posto niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Neto prihod od naknada i provizija ostvaren je u iznosu od 130,8 milijuna kuna te su za 3,8 posto viši u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit od aktivnosti trgovanja iznosi 36 milijuna kuna, od čega je 73 posto ostvareno u zadnjem tromjesečju.