KRAJNJI ROK 20. TRAVNJA

GSV: Nema dogovora o politici plaća

08.04.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća socijalni partneri nisu postigli dogovor o smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena, a nije prošao ni izbor Damira Jakuša za predsjednika GSV zbog neslaganja sindikata

Predstavnici GSV-a nisu željeli otkriti detalje pregovora o smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena, već su samo dali do znanja da će se razgovori nastaviti na sljedećoj sjednici.

Na pitanje novinara postoji li krajnji rok za postizanje dogovora, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da je taj rok 20. travnja. Ona je naglasila da se politikom plaća neće dirati kolektivni ugovori, ali se plaće trebaju uskladiti s realnim okolnostima.

'Htjeli smo poslati poruku da poslodavci nastoje očuvati radna mjesta i biti konkurentni', rekao je predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić dodajući da su plaće u državnim i javnim službama preniske, posebno stručnjaka poput lijčnika, sudaca i nastavnika, ali da je ukupni trošak države previsok.

'Ne smijemo dopustiti da neki sektor spašavamo tek u rujnu', kaže Mudrinić dodajući da smo u nedostatku reformi došli do pozicije u kojoj će punjenje proračuna diktirati sve daljnje poteze.

Podsjetimo, vlada je socijalnim partnerima predložila zamrzavanje plaća u javnim i državnim službama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i poduzećima u državnom vlasništvu na razini prošle godine te zadržavanje postojeće razine plaća u privatnom sektoru.

Sa zamrznutim plaćama bile bi usklađene cijene u nadležnosti države, gradova i općina. Smjernice bi se primjenjivale do kraja godine, do kada bi Vlada, sindikati, poslodavci i predstavnici lokalne samouprave trebali dogovoriti nacionalnu politiku plaća kojom bi se dugoročno uredilo kretanje i usklađivanje plaća.

Kao što se i očekivalo, na današnjoj sjednici GSV-a Damir Jakuš nije izabran za predsjednika GSV-a, jer su dva sindikata bila za, a tri protiv. Tako se nastavlja sukob sindikalnih središnjica oko izbora predstavnika u GSV-u koji bi ujedno trebao preuzeti ulogu predsjedavajućeg tog tijela.