financijsko izvješće

Grupa Končar poslovala s neto dobit 16,2 milijuna kuna

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 16:45
  • Objavljeno 26.07.2019 u 16:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Grupa Končar u prvom polugodištu ostvarila je 16,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 55 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u petak

Ukupni su prihodi Grupe iznosili 1,32 milijarde kuna i manji su 0,14 posto, dok su ukupni rashodi povećani 1,3 posto, na 1,29 milijardi kuna.

Poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je rast od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,25 milijardi kuna i viši su za 8,7 posto. Prihodi od prodaje čine 96,5 posto ukupnih poslovnih prihoda.

Poslovni rashodi Grupa Končar iznose 1,28 milijardi kuna i viši su za 2,5 posto.

Ostvareni konsolidirani rezultat Grupe manji je od ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine u najvećoj mjeri zbog blokade nekoliko značajnih ugovora među kojima je projekt izgradnje hidroelektrane Vranduk u Bosni i Hercegovini te zastoj u realizaciji ugovora za isporuku opreme iranskom kupcu zbog novog kruga uvedenih sankcija Iranu, ističu iz tvrtke.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 445 milijuna kuna. U strukturi prihoda od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga društvima HEP - Proizvodnja, HEP – Operator distribucijskog sustava, Hrvatski operator prijenosnog sustava ostvareni su u iznosu od 161 milijun kuna.

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 811 milijuna kuna, što je usprkos blokadi ugovora za Iran i BiH (HE Vranduk) za 17,3 posto više od ostvarenja u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.

U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 65 posto. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Njemačku, Švedsku, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate te Nizozemsku.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine do značajnijeg povećanja prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu došlo je na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije i Njemačke.

U priopćenju se navodi i da je u prvih šest mjeseci Grupa Končar ugovorila novih poslova u iznosu od 1,7 milijardi kuna, što je 150 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

Iz Končara podsjećaju i kako je u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje došlo do promjene broja ovisnih društava koja posluju u okviru Grupe. Prema ranije donesenim odlukama o restrukturiranju društava koja ne posluju u okviru osnovne djelatnosti Grupe u tijeku drugog kvartala dionice društva Končar– Kućanski aparati prodane su kroz model M&E buyout te navedeno društvo više nije sastavni dio Grupe.

Također u društvu Končar – Niskonaponske sklopke i prekidači izdvojen je dio programa koji je prodan kupcu Lovato Electric s.p.a. iz Bergama.

Lovato Electric s.p.a. nastavlja proizvodnju grebenastih sklopki uz preuzimanje adekvatnog broja radnika uz zaštitu njihovih stečenih prava po Kolektivnom ugovoru čime je pokazana briga o nastavku proizvodnje te radnim mjestima.

Očekuje se da će te transakcije u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja Grupe Končar, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!