prirodna baština

Greenpeace prozvao Ikeu: Preispitajte dobavljače, uništavaju autohtonu šumu!

10.04.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Ekološka organizacija Greenpeace pozvala je u srijedu Ikeu da preuzme odgovornost za planet i preispita svoje opskrbne lance nakon što je istraživanje pokazalo da su neki od proizvoda koji se prodaju u Ikeinim robnim kućama povezani s uništavanjem autohtonih šuma u Karpatima u Rumunjskoj

Prema Greenpeaceovu istraživanju "Sastavite istinu: Uništavanje prašuma u Rumunjskoj", neki proizvođači namještaja koji surađuju s Ikeom nabavljaju drvnu sirovinu iz jednih od posljednjih preostalih europskih starih šuma u rumunjskim planinama, uključujući i zaštićena područja NATURA 2000, priopćila je ta globalna organizacija za zaštitu okoliša.

Najmanje 30 različitih proizvoda tih dobavljača nudi se u Ikeinim trgovinama u 13 uglavnom europskih zemalja. Greenpeace stoga poziva Ikeu da postane dio rješenja umjesto da doprinosi postojećim krizama vezanim za klimu i bioraznolikost.

“Naša prirodna baština ne smije se pretvoriti u komade namještaja. Stare su šume ključne za zdravlje planeta i moraju se hitno zaštititi. Ikea mora ispuniti vlastita obećanja o održivosti i iz svog opskrbnog lanca eliminirati uništavanje prašuma", istaknuo je voditelj Greenpeaceove kampanje za bioraznolikost u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE) Robert Cyglicki.

Istražni timovi Greenpeacea pratili su opskrbni lanac od analize izdanih dozvola i satelitskih snimaka sječe u šumama u Rumunjskoj, preko skladišta drva i proizvođača namještaja, sve do mjesta gdje ti proizvodi završavaju, na policama Ikeinih trgovina. Utvrđeno je da nekoliko proizvođača nabavlja drvo iz šuma s visokim vrijednostima očuvanja, stoji u priopćenju.

Greenpeace prepoznaje da je proizvodnja namještaja općenito dobar način iskorištavanja drva i dodavanja vrijednosti sirovinama. "Ali to ne podrazumijeva žrtvovanje biološki najraznovrsnijih šuma na planetu. Karpati su dom smeđim medvjedima, risovima, vukovima te europskim bizonima i među najvažnijim su utočištima flore i faune na europskom kontinentu", ističe se u priopćenju.

“Ikea mora postati korporativni predvodnik u zalaganju za donošenje pravno obvezujućih i učinkovitih mjera zaštite bioraznolikosti kako bi se ispunili europski ciljevi u području bioraznolikosti", navodi Greenpeace.