ULAGAČI OPTIMISTIČNI

Grčke obveznice planule unatoč prosvjedima

04.03.2010 u 15:22

Bionic
Reading

I dok premijer Grčke, Jorgos Papandreu, proračunsku krizu svoje zemlje uspoređuje s 'ratnim stanjem', a najavljeni treći paket mjera štednje izaziva valove štrajkova i golemo nezadovoljstvo u zemlji, EU i MMF pozdravljaju novi paket mjera

Čelnik grčke Agencije za upravljanje javnim dugom (PDMA) priopćio je u četvrtak da su predbilježbe ulagača za novo izdanje grčkih državnih obveznica s 10-godišnjim rokom dospijeća u roku od sat vremena premašile ciljanu vrijednost

Primljeno je ponuda u vrijednosti sedam milijardi eura, nasuprot ciljanih maksimalnih pet milijardi, kazao je Spiros Papanicolau. Prodaju pažljivo prate financijska tržišta, nastojeći procijeniti dubinu grčke krize.

Dan ranije grčka je vlada najavila niz novih mjera štednje, uključujući smanjenja plaća u javnom sektoru, zamrzavanje mirovina, te povećanje trošarina na cigarete, alkohol, luksuzne robe i drago kamenje. PDMA je aranžerima izdanja obveznice imenovao Barclays Capital, HSBC, National Bank of Greece, te banke Nomura i Piraeus.

Osim toga, u četvrtak je zamjenik grčkog ministra inozemnih poslova Dimitris Drucas izrazio optimizam da će novi paket mjera štednje, koji je u srijedu objavila vlada s ciljem borbe protiv dužničke krize, omogućiti da budu ispunjeni ciljevi zadati za budžet 2010. godine.

Drucas je za njemačke medije rekao da je Ateni bila potrebna podrška partnera iz EU, tako da državno pozajmljivanje ne bude preskupo, ali da Grčkoj nije potrebna direktna financijska podrška drugih članica europskog bloka.

On je podsjetio kako vlada planira da deficit u proračunu do kraja godine bude smanjen na 8,7 posto domaćeg bruto proizvoda sa 12,7 posto iz 2009. godine.

Grčki premijer Jorgos Papandreu, koji će se u petak u Berlinu sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, najavio je novi paket mjera štednje vrijedan 4,8 milijardi eura, koji uključuje povećanje poreza na dodatnu vrijednost za dva posto, smanjenje bonusa službenicima u državnim službama i zamrzavanje mirovinama.

EU i MMF su pozdravili treći paket mjera štednje koji je najavila Grčka, ističući da Atena može računati na europsku solidarnost. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravio odluku grčke vlade rekavši da su nove mjere štednje bitne za stabilnost šire eurozone. Europska unija je zabrinuta zbog mogućih posljedica koje bi kriza u Grčkoj mogla imati po euro.

Kao odgovor u četvrtak su aktivisti komunističkog sindikata Front za sindikalnu borbu (Pame) zauzeli ministarstvo financija u Ateni i prosvjeduju zbog mjera štednje koje je vlada najavila radi prebrođivanje krize, priopćila je grčka policija.

Oko 300 sindikalnih aktivista uspjeli su rano ujutro ući u ministarstvo dok je u zgradi bio samo jedan čuvar. Oni su izašli na terasu gdje su razvili natpis sa riječima : 'Ustanite da se mjere ne bi primijenile'.

Neki od njih blokirali su ulaz u zgradu i ne dozvoljavaju zaposlenim da uđu unutra. Pame, koji je povezan sa Grčkom komunističkom partijom i radikalnom ljevičarskom koalicijom Siriza, za četvrtak navečer je zakazao štrajk u Ateni protiv najavljenih vladinih mjera.

Sindikat zaposlenih u javnim službama Adedi, za 16. ožujka je zakazao jednodnevni štrajk, treći od početka godine, kao protest protiv vladinih mjera. U Ateni su već u srijedu održani prosvjedina kojima se policija sukobila s umirovljenicima i državnim službenicima koji su prosvjedovali ispred zgrade ministarstva financija.