otvaranje granica

Grčka se za turiste otvara 1. srpnja, Danska ih još ne želi primati

06.05.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Turisti će u Grčku ponovno moći dolaziti u srpnju, rekao je u srijedu zastupnicima jedan od čelnih dužnosnika grčke vlade, dok je Danska istodobno zasad odbacila ideju otvaranja granica za turiste

"Za turizam ćemo se otvoriti 1. srpnja", rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući financijsku potporu, utvrdit će se 15. svibnja, dodao je.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedjeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.

Pandemija covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim gospodarskim granama a trećina njih se pribojava stečaja.

Dužnosnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije izgubila 22 milijarde eura i 45.000 radnih mjesta.

S druge strane, Danska zasad nema namjeru svoje granice otvoriti za turiste koji bi voljeli posjetiti tu skandinavsku zemlju.

"Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebali putovati u Dansku budući da možda mogu donijeti zarazu koronavirusom", rekao je u srijedu ministar pravosuđa Nick Haekkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Haekkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susjedne Njemačke, koji su ključna skupina kada se radi o danskom turističkom tržištu.

"Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene dulje nego je potrebno", dodao je.

Njemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. svibnja.

U međuvremenu danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao dio prve faze u travnju, a za drugu koja je u raspravi premijerka Mette Frederiksen rekla je da vlada želi otvoriti supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici također će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj prije koroanvirusa, dodala je.