'OTPOR PREMA REFORMAMA'

Grčić zavapio: Ne slušajte manipulatore!

10.12.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU organiziralo je konferencije na kojoj je predstavljen novi ciklus Europskoga semestra/koordinacije ekonomskih politika u Uniji i Hrvatskoj. Godišnji pregled rasta i izvješće o mehanizmima upozoravanja Europske komisije predstavio je zamjenik glavnoga direktora Opće uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije Servaas Deroose, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić govorio je o Europskom semestru i prioritetima ekonomske politike RH u 2015. godini

'Ključni cilj Vlade se zna: u što kraćem roku provesti reforme i stvoriti što bolje uvjete za rast i zaposlenost. Nema velike razlike u ocjeni stanja u Europi i u Hrvatskoj. I EU radi na oživljavaju novog ekonomskog ciklusa', kazao je ministar Branko Grčić i dodao kako se pomaci već vide: u izvozu i u industrijskoj proizvodnji.

Grčić je naglasio kako je potpuna propast građevinskog sektora 'uteg zbog kojeg nismo isplivali iz krize'.

'Svjesni smo da je provedba reformi mogla biti brža, sadržajnija i učinkovitija. Ali i dalje postoji još mnogo otpora prema strukturnim reformama. Teško je postići konsenzus', istaknuo je Grčić i dodao kako se 'brzo zaboravljaju pozitivni potezi koje je ova Vlada napravila, poput reprograma javnog duga, fiskalizacije, centralnog obračuna plaća...

'Čim to ispadne iz fokusa javnosti, sve se zaboravi; kao da Vlada nije ništa napravila. Gotovo sav PDV smo ostavili građevinskom sektoru, a o tome se ne govori; smanjili smo porezna opterećenja, sanirali bolnički sustav, donijeli novi Zakon o radu, proaktivne mjere zapošljavanja, pripremamo i otpis duga najsiromašnijim građanima…', kazao je Grčić.

'Ne kalkuliramo politički, ne orijentiramo se izborima', naglasio je Grčić.

'Deficit je sada oko polovice mjeseca nešto iznad 10 milijardi. Pa je nemoguće da do kraja godine potrošimo još pet milijardi u 20 dana!' naglasio je potpredsjednik Vlade.

'Velike su manipulacije EU fondovima. Ključna je provedba. U smislu iskorištavanja sredstava 2014. još nije ni započela. Treba puno ponavljati to kako bi javnost shvatila', rekao je Grčić i naglasio važnost EU fondova.

'Ostala sredstva i mogućnosti su iscrpljene; 20 posto ide iz poreznih prihoda, a 80 posto iz EU fondova. To svi trebaju shvatiti!', naglasio je Grčić i dodao kako Hrvatska ima veliku priliku, a hoće li je iskoristiti, ovisi o svima, a ne samo o Vladi.

'Ne slušajte manipulatore', ponovio je Grčić.

Što je Europski semestar?

Europski semestar je jedinstveni instrument nadzora i koordinacije ekonomskih, fiskalnih i strukturnih politika država članica EU-a koji se počeo provoditi 2011., a odvija se u godišnjim ciklusima. Tijekom Europskog semestra države članice usklađuju svoje politike s ciljevima i pravilima dogovorenima na razini Unije te njezinim općim ekonomskim prioritetima. Europski semestar usmjeren je ka provedbi ciljeva strategije Europa 2020. Poticanje ulaganja, strukturne reforme i fiskalna odgovornost tri su temelja novog ciklusa europskog semestra, najavio je Deroose, koji se u svom izlaganju više posvetio ocjeni EU-a u cijelosti, nego samoj Hrvatskoj. Naglasio je ipak kako kako su investicije u Europi i dalje u padu, ali da je stanje u Hrvatskoj gore od prosjeka EU-a.


Važnost EU fondova istaknuo je i ministar financija Boris Lalovac

'Javni dug prema novoj metodologiji iznosi 80 posto. Kad se sve zbroji, vidi se da su na naplatu došle politike iz prošlosti. Struktura proračuna se promijenila. Više koristite EU fondove', kazao je Lalovac.

'Investicije su potencijal za gospodarski oporavak, ali treba poboljšati investicijsku klimu', kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke.

'Investicije prije krize su iznosile 95 milijardi kuna, danas su svega 60. Bankarski sektor treba pridonijeti tome. Nema boljeg posla za bankare nego financirati EU projekte, tu nema rizika', dodao je Lalovac.

'Bez bolnih rezova teško će nas pokrenuti samo investicije', kazala je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).
'HUP je partner za sve reforme koje će nam donijeti boljitak', dodala je Deranja.

'Nismo svjesni da voljeti Hrvatsku znači plaćati poreze', naglasila je predsjednica HUP-a i osvrnula se na Junckerov investicijski paket.

'Ne vjerujem da ćemo dobiti išta od toga. Ne sumnjam da su naši projekti dobri, ali je problem to što nema kvota, tako da teoretski sva sredstva može povući jedna ili dvije države', smatra Deranja.

'Budimo precizni u izričaju kada govorimo da u Hrvatskoj nema investicija. To nije istina. U Hrvatskoj ima više od stotinjak velikih projekata. Nema ih onoliko koliko bismo htjeli, ali to ne znači da ih nema', kazao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić

'Pokazatelji koje mi vidimo bitno su drugačiji od onih o kojima se govori. Imamo porast industrijske proizvodnje i izvoza, a jedino u što gledamo je BDP. Poruka koju generiramo krivim informacijama je velika šteta za Hrvatsku. Budimo precizni i realni s informacijama', naglasio je Novinić i dodao kako je u razgovorima s investitorima čuo više pozitivnih iskustava nego negativnih.