U BRUXELLESU POZITIVNI

Grčić: Nema šanse da dobijemo sankcije

14.04.2015 u 12:26

Bionic
Reading

Povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici ocijenio je u utorak razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade vrlo pozitivnima, kazavši da je još preostalo posla koji treba obaviti do sljedećeg tjedna, između ostaloga napraviti dodatne fiskalne napore u visini od 0,4 posto BDP-a

Moscovici je u utorak razgovarao s potpredsjednikom hrvatske Vlade Brankom Grčićem i ministrom financija Borisom Lalovcem o reformama koje hrvatska Vlada poduzima i namjera poduzeti. Riječ je o konzultacijama s Europskom komisijom u sklopu Europskog semestra, instrumenta za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica.

'Ozračje u razgovorima je vrlo pozitivno. Radi se na tehničkoj razini, postoji zajednička volja da se postigne napredak u naporima na fiskalnoj konsolidaciji i u definiciji strukturnih reformi, ali posao još nije gotov', rekao je Moscovici hrvatskim novinarima.

Moscovici je istaknuo da preostali posao i pronalaženje dodatnih ušteda od 0,4 posto BDP-a moraju biti gotovo do 21. travnja

'Posao moramo dovršiti, kao i fiskalne napore koji su nužni i koje procjenjujemo na negdje 0,4 posto BDP-a te strukturne reforme kako ne bismo prešli u sljedeću fazu u postupku za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, što nam je zajednički cilj. Ponavljam, imamo vrlo dobro ozračje i još malo posla i malo vremena, jer ako želimo imati korektne projekcije i dobre ciljane preporuke, to mora biti gotovo do 21. travnja', rekao je povjerenik.

Hrvatska je u posljednjem stupnju preventivnog dijela Postupka makroekonomskih neravnoteža i sljedeći korak može biti aktiviranje korektivne dimenzije, što znači pojačani nadzor, a koji na kraju, za nekoliko godina, može dovesti i do suspenzije dijela europskih fondova. Prelazak u sljedeći korak može se izbjeći ako Komisija pozitivno ocijeni vladine reforme.

Grčić ne očekuje nikakve sankcije prema Hrvatskoj zbog deficita

Potpredsjednik Vlade Grčić izjavio je u utorak u Bruxellesu nakon sastanka s povjerenikom Moscovicijem da neće doći ni do kakvih sankcija ili pritisaka Europske komisije zbog prekomjernog proračunskog deficita i makroekonomskih neravnoteža.

'Najvažnija poruka hrvatskoj javnosti jest da se nikakve sankcije prema Hrvatskoj ili neki dodatni pritisci, prema mojoj procjeni neće dogoditi', izjavio je Grčić nakon što se zajedno s ministrom financija Borisom Lalovcem sastao s povjernenikom Moscovicijem.

Grčić i Lalovac imali su u ponedjeljak razgovore s Europskom komisijom na stručnoj razini, a utorak na političkoj, s povjerenikom Moscovicijem.

'Na temelju ovih sastanaka mogu reći da je opća ocjena da smo napravili značajan napredak u ovom procesu. Mi smo u najvećoj mjeri pripremili ono što se od nas očekuje u dijelu programa nacionalnih reformi i programa konvergencije. Dogovorili smo se oko određenih korekcija koje treba napraviti i jednog dodatnog fiskalnog napora koji će isto tako biti potreba. Međutim, u tome nema ništa što se u Hrvatskoj ne može odraditi. U tom sam smislu optimistačan. U idućih sedam do deset dana mi ćemo isporučiti ove dokumente, nadam se na opće zadovoljstvo i nas u Hrvatskoj, ali i Europske komisije', rekao je Grčić.