TEK POLOVINA DUGOVANJA

Grci slabo naplatili porez bogatim liječnicima i odvjetnicima

24.12.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Nastojanja Grčke da suzbije poreznu evaziju u profesijama kao što su liječnička i odvjetnička nisu dovoljna, stoga bi morala biti intenzivirana, zaključci su danas objavljenog izvješća Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Atena je naplatila svega polovinu poreznih dugova i provela manje od polovine zacrtanih revizija koju su naložili njezini zajmodavci, navodi se u izvješću koje su međunarodni zajmodavci Grčke sastavili u studenome.

"Izaslanstvo iskazuje zabrinutost da grčke vlasti ne čine dovoljno i da su napori na suzbijanju porezne evazije u kojoj sudjeluju vrlo imućni i oni u slobodnim profesijama u opasnosti da oslabe", kaže se nadalje u izvješću.

Do kraja rujna porezne vlasti su provele 440 provjera nad bogatim građanima za koje se sumnja da izbjegavaju plaćati porez, nasuprot ukupnoj zacrtanoj godišnjoj brojci od 1.300. Naplaćeno je približno 1,1 milijardi eura zaostalih poreznih dugovanja, manje od zacrtane dvije milijarde eura.

Zajmodavci traže od Grčke da poboljša naplatu poreznih dugovanja i da se usredotoči na slučajeve za koje postoji najveća vjerojatnost da će polučiti rezultate. "Liječnici i odvjetnici dobra su skupina za početak", poručuju.

Porezna evazija kroničan je problem Grčke, koji dodatno otežava nastojanja tamošnje vlade da ojača državne financije. S obzirom na niže od očekivanih prihode u proračunu, i uz preuzete obveze postizanja fiskalnih ciljeva u uvjetima dok njezino gospodarstvo bilježi pad četvrtu godinu zaredom, Atena je prisiljena podizati poreze građanima sa srednje velikim dohocima.