ZAGREBAČKA BURZA

Građevinski sektor predvodi rast tržišta, Končar u fokusu

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Končar

Domaće tržište kapitala u ponedjeljak je svjedočilo blago povišenoj likvidnosti, ali u prvom redu zahvaljujući blok prometu. Redovan promet je iznosio skromnih 5,7 milijuna kuna, što odgovara uspavanoj ljetnoj likvidnosti, ali je dodatnih 3,4 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Maistre je podiglo ukupan promet na 9,1 milijuna kuna, što je najviše u zadnjih mjesec dana

Indeksi su nastavili rast, pri čemu je CROBEX ojačao 0,6 posto i upisao treći uzastopni dan rasta, te prebacio iznad 1600 bodova, dok je istodobno uži indeks CROBEX10 ojačao 0,3 posto.

Burzom su prevladavali dobitci te među dvadeset najlikvidnijih izdanja nije bilo pada cijene. U redovnom prometu u fokusu investitora bila je dionica Končara sa 730 tisuća kuna prometa, nakon što je kompanija objavila novi ugovor o prodaji tramvaja u Latviji sa firmom Liepajas tramvajs, ali je cijena stagnirala na 600 kuna.

Građevinski sektor je imao odlične izvedbe, te po prometu slijede dionice Dalekovoda sa 675 tisuća kuna prometa i Instituta IGH sa 610 tisuća kuna prometa, koje su skočile 6,9 posto i 6,0 posto, što ih svrstava među glavne dobitnike.

Titula dobitnika dana ide dionici Koke sa skokom cijene od 10,8 posto. Na strani gubitnika nezahvalno prvo mjesto drži dionica Jadrana koja je potonula 8,7 posto, a slijedi ju Slavonski ZIF sa 7,1 posto minusa.

Dobitnik dana: Koka +10,81% 328,00

Gubitnik dana: Jadran -8,72% 13,60

CROBEX: +0,61% 1.609,00

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!