gradonačelnik ih podržava

Građevinari traže brzi oporavak nakon korone, u Splitu će se moći graditi i u špici turističke sezone

09.06.2020 u 09:18

Bionic
Reading

Grad Split poziva investitore i izvođače građevinskih radova, koji Odlukom o zabrani nisu dopušteni, da upute svoje zahtjeve za njihov nastavak tijekom ljeta

Razlog poziva je kako bi o njima mogli raspravljati i eventualno dati suglasnost gradski vijećnici na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća. Prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare prema vijećnicima bit će da se odobre svi zahtjevi, piše Slobodna Dalmacija.

'Smatram važnim u ovom trenutku da se investicije koje najbrže mogu pokrenuti gospodarstvo omoguće i potiču, zato pozivam investitore da podnesu svoj zahtjev, a podržavam isti prijedlog koji nam je stigao iz Hrvatske gospodarske komore', naglašava gradonačelnik.

Imajući u vidu bitno otežane uvjete rada svih poslovnih subjekata i gospodarske posljedice uzrokovane virusom COVID-19, kao i proteklo razdoblje u kojem je građevinska djelatnost bila znatno usporena, ponovni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova tijekom ljeta prouzročio bi probijanje zakazanih rokova, kao i financijsku štetu tvrtkama.

Podsjetimo, prema važećoj Odluci o zabrani izvođenja radova koju je donijelo Gradsko vijeće, u skladu sa Zakonom o gradnji i uz prethodno mišljenje Turističke zajednice Grada Splita, zabrana izvođenja radova za tri ljetna mjeseca odnosi se na gradske kotareve Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje te područje južno od Zajčeve, Bušićeve, Bračke ulice, ulice Ispod sv. Lovre, Makarske, Vinogradske ulice, Puta Duilova do granice sa Stobrečom do mora, uključujući taj mjesni odbor i Slatine.

Bitno je naglasiti kako se zabrana propisana ovom Odlukom odnosi samo na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije građevine, a svi ostali radovi, sukladno Zakonu, mogu se izvoditi i za vrijeme trajanja zabrane. Također, Gradsko vijeće Grada Splita svake godine odobrava izvođenje radova i za vrijeme zabrane za projekte od značaja