ČAČIĆ: DEMAGOGIJA JE DIO POLITIKE

Građani o manjem porezu na hranu: 'Ponosni' što smo bogatiji od Amerike

01.09.2012 u 15:30

Bionic
Reading

HSS je jutros u cijeloj Hrvatskoj krenuo s akcijom prikupljanja potpisa potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu sa 25 posto na 10 posto

Čačić: Demagogija je dio politike

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je komentirajući HSS-ovu akciju prikupljanja potpisa građana za smanjenje stope PDV-a na hranu s 25 posto na 10 posto, izjavio kako je demagogija dio politike.

'Svako prikupljanje potpisa da se snizi cijena bilo čega, a naročito hrane, dobit će i moj potpis. Stav je Vlade napraviti sve što može održati proračun i funkcioniranje ovog društva, isplatu plaća, socijalnih pomoći i mirovina, a PDV je i sada u nekim segmentima 10 posto', kazao je Čačić prilikom obilaska obilaska Špancirfesta.


'Drago mi je i toliko sam ponosan što smo bogatiji i od Amerike u kojoj je PDV na hranu osam posto', sarkastično je komentirao jedan od građana koji su danas u Šibeniku potpisali zahtjev HSS-a da se smanji sadašnji 25-postotni PDV na hranu u Hrvatskoj.

S druge strane, iz Varaždina oglasio se prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, koji je kazao da je 'demagogija dio politike'.

'Mislim da je ova akcija potrebna Hrvatskoj, ona je jedna mirna akcija, znači bez ikakvih revolucionarnih poteza. Jednostavno želimo ispitati javno mnijenje i ukazati Vladi RH da mora početi brinuti o građanima, a ne samo o punjenju državnog proračuna', izjavio je novinarima Branko Hrg

Kazao je kako HSS prikuplja potpise potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto u više od 200 gradova i sela, te da su njihovi aktivisti na terenu, a ići će i u obilaske kuća kako bi ljudima približili HSS-ove zahtjeve.

Nakon što je na štandu HSS-a, postavljenom na Jelačićevu trgu, Hrg potpisao Zahtjev, aktivirao je i mogućnost njegova potpisivanja preko interneta, na HSS-ovoj web stranici i na stranačkom Facebook profilu.


Izračunali smo jednu našu košaricu na bazi sindikalnih košarica i došli do podataka da četveročlana obitelj troši oko 2.800 kuna na hranu mjesečno. Po našim najskromnijim, najminimalnijim izračunima sada bi uštede bile negdje oko 250 do 300 kuna, kazao je Hrg. A, dodao je, nemojmo smetnuti s uma da ulaskom u Europsku uniju nema nulte stope PDV-a ni na jedan proizvod, tako da će i kruh i mlijeko imati stopu PDV-a pa će taj efekt biti još i veći.

Na pitanje novinara očekuje li da će akcija imati rezultat Hrg je odgovorio da će akcija imati rezultata ako se Vlada opet ne ogluši o zahtjeve ljudi. A ako Vlada ne prihvati smanjenje PDV-a na hranu to će biti jedna od glavnih HSS-ovih strateških odrednica za budući stranački program, objasnio je.

HSS-ova akcija prikupljanja potpisa trajat će 15-tak dana, a nakon toga pozvat će na dogovor sindikate kako bi svi zajedno Vladi uputili službeni zahtjev za smanjenje PDV-a na hranu s 25 posto na 10 posto. Predsjednik HSS-a rekao je i kako su dobili usmene potpore određenih vođa sindikata da će poduprijeti akciju jer ona nije postavljena kao referendumsko pitanje, kao politički zahtjev.