razvija se suradnja

Grabar Kitarović i Burilović u Portugal odveli delegaciju hrvatskih tvrtki

11.05.2018 u 15:52

Bionic
Reading

'Hrvatska i Portugal imaju odlične odnose na političkom planu, a cilj ovog posjeta je da se ta odlična suradnja preslika i na gospodarstvo. S obzirom na nisku robnu razmjenu od nešto više od 85 milijuna eura, jedini smjer u kojemu možemo ići jest prema gore i zato smo danas tu’, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović povodom posjete hrvatskog gospodarskog izaslanstva Portugalu

‘Naše dvije zemlje nemaju dovoljno razvijene gospodarske odnose. No, uz postojeće potencijale možemo biti komplementarni, međusobno se nadopunjavati i surađivati na trećim tržištima. Primjerice Portugal za Hrvatsku može biti vrata prema zemljama CPLP (Community of Countries of Portuguese Language), a Hrvatska za Portugal vrata u jugoistočnu Europu’, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Branimir Ružojčić iz pulske tvrtke Tema koja se specijalizirala za električni pogon brodova pojasnio je kako oni već godinama posluju na globalnom pa tako i portugalskom tržištu. ‘Portugalski poslovni partneri traže korektnost i profesionalnost, vrlo su otvoreni, imaju taj primorski mentalitet, ali su vrlo korektni po pitanju narudžbi i plaćanja. Obrazovani su i tehnički potkovani, tako da nikakvih problema u uspostavljanju poslovnih odnosa nismo imali. Naš prvi kontakt s kupcem u Portugalu je bio prije tri godine, a u zadnjih godinu dana smo realizirali isporuku četiri sustava što je dosta značajno jer se radi o putničkim brodovima od preko dvadeset metara’, izjavio je Ružojčić.

Dario Marenić iz tvrtke Elda naglasio je kako su na portugalskom tržištu prisutni preko pet godina i da očekuju povećanje udjela na njemu. ‘Cilj nam je iskoristiti dobre veze naših portugalskih partnera s njihovim bivšim kolonijama, uključujući i Brazil, kako bismo se dodatno izvozno proširili’, poručio je Marenić.

‘Poslovni forum je bio vrlo uspješan, s velikim brojem portugalskih tvrtki koje su pokazale interes za hrvatsko tržište. Mi smo fokusirani na ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj, u izradu novih turističkih kompleksa, pretežito hotelijerstvo. Od portugalskih kompanija smo dobili jako pozitivne reakcije, pozvali smo ih kod nas i nadam se da ćemo u sljedećem razdoblju zaključiti i neke konkretne dogovore’, izjavio je Srđan Javorčić iz splitske tvrtke CiO Nekretnine.

‘S obzirom da je ovo naš prvi ovakav nastup, iznimno sam zadovoljan. Predstavili smo hrvatsku obrambenu industriju i naše proizvode. Budući da su obje zemlje u NATO-u i EU-u, očekivanja su nam vrlo velika. Portugalcima su najzanimljivije naše jurišne puške, pištolji, kacige i druga zaštitna oprema. Vrlo sam optimističan po pitanju buduće suradnje’, kazao je Milan Knežević, član uprave agencije Alan.

  • +8
Konferencija EU i HGK na temu jedinstvenog tržišta Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

U 2017. godini obujam robne razmjene s Portugalom iznosio je 85,3 milijuna eura što u odnosu na 2016. predstavlja porast od 14 posto. Hrvatski izvoz u Portugal 2017. iznosio je 57,9 milijuna eura te bilježi porast od 14%, a uvezli smo roba i usluga u vrijednosti 27,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 13,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Suficit vanjskotrgovinske bilance iznosio je u 2017. 30,5 milijuna eura te je Portugal jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima suficit robne razmjene.

Gospodarska delegacija je u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Portugalu posjetila luku Lisabon, jednu od najprometnijih kontejnerskih luka na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa – Vinhos de Portugal te tvrtku Navigator, najvećeg svjetskog proizvođača papira. Također je održan i portugalsko-hrvatski gospodarski forum na kojem je oko stotinjak hrvatskih i portugalskih tvrtki vodilo B2B razgovore.