protiv odgode

Šef HGK Burilović kontra trgovaca: Zakon mora zaživjeti!

05.03.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) daje punu potporu Ministarstvu poljoprivrede u primjeni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZZNTP), priopćeno je u ponedjeljak iz HGK. Time je Komora zauzela suprotan stav od Hrvatske udruge poslodavac (HUP) preko koje trgovci pritišću Vladu da odgodi primjenu zakona

"HGK daje punu potporu Ministarstvu poljoprivrede u primjeni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, jer će njegova primjena upostaviti bolje odnose u cijelom lancu opskrbe hranom te u konačnici stvoriti učinkovitiji i odgovorniji odnos prema potrošačima i zajednici, otvoriti prostor za ulaganja u proizvode, tehnologiju i nova tržišta", navodi se u priopćenju HGK-a.

>>Trgovci u panici mole čak i dobavljače da pritisnu Vladu oko novog zakona, ali baš i nemaju sreće<<

Iz HGK pritom podsjećaju da je ZZNTP stupio na snagu 7. prosinca prošle godine, ali je država trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima dala prijelazno razdoblje do 31. ožujka ove godine za usklađivanje ugovora koji su sklopljeni prije stupanja na snagu Zakona. Također podsjećaju da dionici lanca opskrbe hranom nisu samo trgovci, kao kod Zakona o trgovini, već je to lanac kojeg čine proizvođač (uključivo i primarni proizvođač), otkupljivač, prerađivač i trgovac. 

"Dodatna prolongacija pune primjene Zakona bila bi loša poruka najslabijima u lancu opskrbe hranom te svim ostalim poslovnim subjektima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Cilj Zakona je da svi dionici u lancu opskrbe hranom odgovaraju za svoje poslovne odluke, a ne da jači dionik troškove svojih loših poslovnih odluka prebacuje na slabijeg", ističe u priopćenju predsjednik HGK Luka Burilović.

Iz HGK također ističu da ZZNTP propisuje rok plaćanja koji ne može biti dulji od 60 dana od dana primitka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji je predmet isporuke, odnosno ne može biti dulji od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda koji je predmet isporuke.  

  • +26
Trgovci u ugovore s dobavljačima više neće moći ugrađivati brojne namete Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

Komora podsjeća da su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja omogućili da svi zainteresirani imaju otvorenu komunikaciju prema nadležnim tijelima nakon stupanja propisa na snagu. Tako su svi proizvođači, otkupljivači, prerađivači, trgovci na veliko i trgovci na malo, predstavnici gospodarstava (HGK, HUP, HOK, HPK i sl.), odvjetnički uredi i drugi mogli postaviti pitanja vezana za prilagodbu poslovanja odredbama novoga Zakona. Na mrežnim stranicama AZTN-a objavljeni su odgovori na najčešća pitanja, a nakon održanih radionica u Zagrebu i Splitu i dodatna pojašnjenja ranijih odgovora.

Iz HGK apeliraju da takav dijalog države i svih zainteresiranih strana postane stalna praksa

Također navode kako su u cilju informiranja članica vezano za provedbu ZZNTP-a inicirali održavanje radionica oko primjene Zakona. U zajedničkoj organizaciji HGK, HUP-a, HOK-a, HPK-a do sada su odrađene tri radionice u Zagrebu, Splitu i Osijeku na kojima je bilo više od 600 sudionika, a u planu su radionice i u Rijeci (8. ožujka), Puli (9. ožujka) te Varaždinu.