zagrebačka burza

Gotovo svi dionički indeksi u zelenom, promet oslabio

Bionic
Reading

Na domaćem tržištu kapitala u utorak je vladalo pozitivno ozračje, pri čemu su gotovo svi dionički indeksi zaključili dan u zelenom, ali uz nešto skromniji promet.

Indeks CROBEX je upisao treći uzastopni dan rasta ojačavši 0,5 posto, na 1.952 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 zabilježio rast od 0,4 posto. Od sektorskih indeksa najbolju je izvedbu imao građevinski sektor čiji je indeks skočio 2,1 posto, zahvaljujući skoku cijene dionice Instituta IGH od 4,2 posto i INGRA-e od 2,3 posto, ali uz vrlo skroman promet. U crvenom je dan zaključio jedino indeks sektora industrije, koji je potonuo 0,1 posto.

Likvidnost je u silaznoj putanji, te je protrgovano svega 7 milijuna kuna, uz tri milijunaša u redovnom trgovanju i bez blok transakcija. Dionice Podravke su se ponovno našle u fokusu ulagača, s prometom od 1,4 milijuna kuna, pri čemu je cijena ojačala 0,3 posto. Aktivno se trgovalo i povlaštenom dionicom Adrisa, koja je na prometu od 1,4 milijuna kuna ostvarila rast od 0,2 posto te dionicom Hrvatskog Telekoma s prometom od 1,3 milijuna kuna i rastom cijene od 0,8 posto.

Među dobitnicima, uz već spomenutu dionicu Instituta IGH, vrijedi izdvojiti i likvidnija izdanja poput dionice Atlantske plovidbe sa skokom od 3,3 posto uz promet od 266 tisuća kuna te Hrvatske Poštanske banke čija je cijena uzletjela 2,9 posto uz promet od gotovo 68 tisuća kuna.

Na suprotnoj strani uz danas manje likvidno izdanje dionice Alpha Adriatic koja je potonula 3,9 posto, vrijedi izdvojiti i dionicu Optime Telekoma s padom cijene od gotovo 1,4 posto, njenim trećim uzastopnim.

Dobitnik dana: Institut IGH  +4,23%  135,50

Gubitnik dana: Alpha Adriatic  -3,94%  61,00

CROBEX     +0,49%   1.952,48