NIŽA CIJENA RADA

Gorenje seli dio proizvodnje u Valjevo

02.02.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje preselit će u ožujku dodatni dio svoje proizvodnje u Srbiju, a razlog je u više nego dvostruko nižoj cijeni rada u toj državi, piše u utorak slovenski poslovni dnevnik Finance

U Velenju su potvrdili plan o seljenju svog programa HZA (aparati za hlađenje i zamrzavanje) u tvornicu u Valjevu, koju su pokrenuli 2006. godine i u kojoj radi oko 400 zaposlenih, ali još ne žele komentirati hoće li to značiti otpuštanje dijela zaposlenih u matičnim tvrtkama u Sloveniji i kakav će biti financijski učinak seljenja proizvodnje.

Kako bi internacionalizirala tržišne i proizvodne kapacitete tvrtka Gorenje je 2004. godine kupila tvornicu rashladnih uređaja Mora Moravia u Češkoj Republici, 2006. je pokrenula proizvodnju rashladnih uređaja u Valjevu u Srbiji, a godinu dana kasnije u Staroj Pazovi investirala je 10 milijuna eura u proizvodnju bojlera sa svojom robnom oznakom.

Gorenje je prošlu poslovnu godinu, zbog smanjene potražnje na tradicionalnim tržištima, zabilježilo 13 milijuna eura gubitka, no u kompaniji tvrde da je to bolje nego što se moglo pretpostaviti nakon većeg pada prodaje u prvom dijelu 2009. godine.

Tvrtka je prije četiri mjeseca, nakon spontanog štrajka u svojim slovenskim tvornicama, bila prisiljena povećati minimalne neto plaće na 600 eura.