PREMIJEROV SAVJETNIK

Goldstein ima ideju kako reformirati kapitalizam

20.06.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Slavko Goldstein, publicist i savjetnik premijera Milanovića, u intervjuu za Lider skicirao je kako bi trebao izgledati reformirani kapitalizam

Goldstein prepričava kako mu je tijekom druženja s Marijanom Korošićem, 'jednim od najvitalnijih ekonomista koje je Hrvatska imala', sinula sintagma - reformirani kapitalizam. Objašnjava da u sadašnjoj sveopćoj krizi država opet mora nastupiti kao pokretač sustava, ali s dubljim zahvatima. Zato mu se ne sviđa Čačićev model u kojem je država investitor s dugoročnim planovima, umjesto s kratkoročnim, pomoću kojih se brže okreće novac i lakše otvaraju radna mjesta.

Sa sjetom se prisjetio uspješnih poduzeća u socijalističkoj Jugoslaviji: Lesnine, Gorenja, Podravke, zagrebačkog TOZ-a, sarajevskog Energoinvesta, Rade Končara i drugih. Kao ključni problem danas ističe nezaposlenost i zato premijerov savjetnik predlaže:

'Vlada bi pod hitno trebala osnovati nekoliko manjih ili srednje velikih poduzeća koja bi mogla zaustaviti bujanje armije nezaposlenih i makar samo sa skromnim početnim trendom probuditi prve proplamsaje optimizma. Prema mišljenju ljudi iz prakse, najpropulzivnija je proizvodnja povrća i ljekovitog bilja, pa bi možda trebalo početi s takvim poduzećima', kazao je Slavko Goldstein u razgovoru za Lider

Reformirani kapitalizam morao bi predvidjeti da poduzeća koja osnuje država imaju tendenciju prema dioničarstvu zaposlenika.