POZITIVAN TREND

Globalni turizam u 2023. na putu potpunog oporavka

18.01.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. mogli dosegnuti do 95 posto iz 2019. godine, u Europi i na Bliskom istoku i više, no sve će se više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu gospodarsku klimu, prognozira Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Prema tim prognozama, tijekom 2023. godine slijedi nastavak globalnog oporavka turizma nakon snažnijeg od očekivanog u 2022., ali puno će ovisiti o gospodarskih kretanjima, oporavku putovanja u Aziji i Pacifiku te razvoju situacije u Ukrajini, odnosno stalnoj geopolitičkoj nesigurnosti.

U svijetu 2022. više od 900 milijuna turista, Europa u odnosu na 2019. druga, iza Bliskog istoka

Unatoč uspješnosti turizma u pojedinim odredištima i regijama, globalno je turizam u 2022. s nešto više od 900 milijuna turista koji su putovali u inozemstvo dvostruko premašio brojke iz 2021., ali i dostigao tek oko 63 posto iz 2019. godine.

I sve regije u svijetu su u odnosu na 2021. ostvarile značajne poraste dolazaka stranih turista, dok je u odnosu na 2019. Bliski istok ostvario najveći porast jer je stranih turista došlo 83 posto u odnosu na stanje prije pandemije.

Europa je po tome na drugom mjestu među svjetskim regijama, jer ju je posjetilo gotovo 80 posto turista kao prije pandemije tj. 585 milijuna.

Afrika i Amerika dostigle su oko 65 posto posjetitelja prije pandemije, a Azija i Pacifik samo 23 posto, zbog jačanja pandemije uz prateća ograničenja ukidanje kojih je počelo tek posljednjih mjeseci 2022. godine.

Oprezni optimizam za proljeće 2023., ali i raste zbog potražnje iz Kine i SAD-a

Poručujući da nova godina donosi više razloga za optimizam za globalni turizam, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili predviđa i snažnu godinu za taj sektor unatoč izazovima, kao i da ekonomski faktori mogu utjecati na to kako će ljudi putovati, uz očekivanje nastavka snažne potražnje za domaćim i regionalnim putovanjima.

Iz UNWTO-a napominju i kako se i kineski turisti spremaju vratiti, što bi moglo ubrzati globalni i posebno regionalni oporavak turizma nakon nedavnog ukidanja ograničenja putovanja povezanih s covidom-19 u Kini, koja je 2019. bila najveće svjetsko izlazno tržište.

Ipak, za obnovu putovanja iz Kine naglašavaju da će ovisiti i o dostupnosti i cijeni avioputovanja, viznim propisima i ograničenjima vezanim uz covid-19 u odredištima, pri čemu iznose da su do sredine siječnja 32 zemlje uvele posebna ograničenja za putovanja iz Kine, uglavnom u Aziju i Europu.

Istovremeno, snažna potražnja iz SAD, potpomognuta jakim američkim dolarom nastavlja se prema svim regijama u svijetu, a najviše prema Europi, čiji bi turizam mogao imati koristi i zbog slabijeg eura u odnosu na dolar.