POVLAČENJE ZBOG NESUGLASICA

Glavni izvršni direktor UniCredita odlazi u travnju iduće godine

01.12.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Glavni izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier objavio je da odlazi iz grupe po isteku mandata u travnju iduće godine, nakon nesuglasica s odborom direktora oko poslovne strategije

Mustier je u priopćenju od ponedjeljka izjavio da je "u proteklih nekoliko mjeseci postalo očito da njegova vizija za UniCredit više ne korespondira s trenutnim stajalištima odbora direktora”.

"Odlučio sam stoga otići iz grupe na kraju mandata u travnju 2021. godine kako bi novom odboru omogućio da razradi buduću strategiju”, dodao je.

Francuski bankar u više je navrata pokušao preuzeti banke u inozemstvu da bi potom odustao od spajanja i akvizicija, što je u raskoraku s valom konsolidacija u fragmentiranom talijanskom bankovnom sektoru, podsjeća Reuters.

Mustierova smjena mogla bi utrti put UniCreditovom preuzimanju manje i teškoćama pogođene talijanske banke Monte dei Paschi di Siena (MPS), piše talijanska novinska agencija ANSA.

MPS, najstarijeg u svijetu zajmodavca utemeljenog 1472. godine, talijanska je država spašavala 2016. godine. Ministarstvo gospodarstva obećalo je Europskoj komisiji da će ponovno privatizirati MPS do kraja 2021. godine.

UniCredit je prošli mjesec za novog predsjednika upravnog odbora imenovao bivšeg ministra gospodarstva Piera Carla Padoana, koji je nadgledao spašavanje MPS-a. Padoan bi novu bi funkciju trebao početi obnašati iduće godine.

Nasljednik Mustiera bit će pronađen „nakon detaljnog i rigoroznog izbornog procesa koji odražava predanost Grupe snažnom korporativnom upravljanju”, objavio je UniCredit.

Aktualni predsjednik odbora direktora Cesare Bisoni rekao je da je "UniCredit veliki dužnik Mustiera koji je preuzeo kormilo Grupe u vrlo teškom trenutku i postigao nevjerojatan zaokret”.

Mustier je odvažnim planom poboljšao bilancu UniCredita, uz dokapitalizaciju u iznosu 13 milijardi eura, prodaju imovine te smanjenje broja radnih mjesta i podružnica.