PLIN I GRAĐEVINARSTVO

General Čermak se nakon Haaga vraća biznisu

ivan čermak, jadranka kosor

ivan čermak, jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Umirovljenog generala Ivana Čermaka oslobađajuća presuda je stajala nekoliko milijuna eura, a sada mu predstoji razvijanje biznisa, piše Poslovni dnevnik

Uspješan poduzetnik, čije bogatstvo mediji procjenjuju na 100 milijuna eura, imetak je stekao uglavnom u naftnom biznisu, vratio se u Zagreb, gdje se zadnjih godina posvetio plinu i građevinarstvu. Otkako je svukao uniformu, najviše je zaradio 2007., prodajom svoje tvrtke Tifon Molu. Madžari su mu tada za 60-ak crpki, platili 150 milijuna eura.

Čermak je u svibnju 2005., prije prodaje Tifona, skupa sa sinom Hrvojem osnovao Crodux plin, gdje je izdvojio trgovinu ukapljenog naftnog plina. Novcem dobivenim za Tifon 2008. počinju gradnju terminala za UNP u općini Sveti Križ Začretje, čija je prva faza završena 2009. Tih 13 spremnika i prateći sadržaji, vrijedni 30 milijuna eura, tek su početak projekta.

U razgovoru za Poslovni dnevnik Damir Begović, predsjednik Uprave Crodux plina, prije godinu dana najavio je ulaganje od čak 100 milijuna eura. Lani su dugoročne obveze Crodux plina bile 183,4 milijuna kuna, a kratkoročne još 38,7 milijuna kuna. Tvrtka od samog početka posluje s gubitkom, koji je svake godine veći nego prethodne, pa je tako 2009. iznosio 7,7 milijuna kuna, a 2010. godine 28,6 milijuna kuna. Prihodi su narasli sa 47,5 na 64,2 milijuna kuna, dok se broj zaposlenih popeo sa 33 krajem 2010. na 83.

U bilješkama uz financijske izvještaje za 2010. vidi se da je krajem 2010. Crodux plin kupio kupio 100 posto Plinare Posedarje, te da je potkraj 2009. dokapitaliziran na 10,3 milijuna kuna, da bi 2010. kapital bio povećan na 39,6 milijuna kuna. Crodux plin posjeduje zemljište vrijedno 3,6 milijuna eura, a za najam ureda u prestižnom Eurotoweru plaćaju 195 tisuća kuna mjesečno, navodi se u bilješkama.

U Upravi Crodux plina sjedi respektabilna ekipa predvođena Damirom Begovićem, nekadašnjim direktorom HEP-a, Valjaonice cijevi Sisak i TLM-a. Uz Begovića, Čermak je angažirao i Branka Radoševića, bivšeg čelnika tvrtke Plinacro, a od prije nekoliko mjeseci u timu je i William Montgomery, nekadašnji veleposlanik SAD-u u Hrvatskoj. Svoju je ulogu u Crodux plinu Montgomery opisao kao 'savjetnika u poslu međunarodnog poslovanja', piše Poslovni dnevnik

Uz Crodux plin, druga aktivna Čermakova tvrtka je Crodux, osnovan u veljači 2008. i registriran za poslove s nekretninama. Crodux je 1,8 milijuna kuna gubitka u 2009. pretvorio u isti toliki dobitak na kraju 2009., a prihod je porastao sa dva na šest milijuna kuna. Toj je tvrtki 2009. pripojena tvrtka Klokovec nekretnine iz Krapinskih toplica, nazvana po desetak milijuna eura vrijednom dvorcu u kojem obitelj Čermak živi.

Najavljeno je da će Crodux na zagrebačkom Jankomiru graditi stambeno-poslovni neboder. Tvrtka je lani podigla kredit od 22,1 milijuna kuna kako bi isplatila pozajmice primljene Čermaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi