ISTRAŽIVANJE

Gdje možemo naći posao kad uđemo u EU?

10.06.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Ulaskom u EU postajemo dio europskog tržišta rada. Jedni se vesele mogućnosti odlaska iz zemlje u potrazi za poslom, dok se s druge strane neki boje priljeva strane radne snage u Hrvatsku

Što vi mislite, hoće li se i koje promjene dogoditi našim stupanjem u Uniju? Sudjelujte u istraživanju portala Moj posao na temu Ulazak u Europsku uniju i utjecaj na hrvatsko tržište rada te podijelite svoja razmišljanja.

Prosječna stopa nezaposlenosti za EU iznosi 11,7 posto, a za EU27 čak i niže, 10,7 posto. Hrvatska će, sudeći po poražavajućim brojkama s početka 2013, u trenutku nakon ulaska u EU vjerojatno završiti na dnu te ljestvice. Najviše stope nezaposlenosti u EU-u su evidentirane u Grčkoj 26,8 posto, Španjolskoj 26,1 posto i Portugalu 16,5 posto, a najniže u Austriji (4,3 posto), Njemačkoj i Luksemburgu (5,3 posto).

U cilju zaštite svog tržišta rada Bugarska je uvela nacionalne mjere kojima je ograničila prijem zaposlenika iz drugih članica EU-a samo na deficitarna zanimanja. Velika Britanija također je nakon prvog vala useljavanja radnika iz novih članica EU-a uvela restrikcije koje se primjenjuju na radnike iz skupine A2 i otežavaju pristup britanskom tržištu rada. Moguće je kako će ovakve mjere poduzeti i neke druge članice EU-a u odnosu na radnike iz Hrvatske. Njemačka i Slovenija već su nam u startu ograničile pristup svom tržištu rada na dvije godine.

Pojedine zemlje iskazale su pak potražnju za hrvatskim zaposlenicima. To su Češka, Slovačka, Danska, Finska, Estonija, Litva, Irska i Austrija.