DONATORI U PROBLEMIMA

Gdje da stranke nađu novac za kampanju?

Kosor i Milanović

Kosor i Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Usprkos premijerkinoj tezi o izlasku iz krize, i vladajuća stranka i njeni oponenti vjerojatno se već susreću s problemima u traganju za financijerima predstojećih izbora. Dvije najjače stranke, HDZ i SDP, u prvom su polugodištu kroz donacije prikupile manje od 200.000 kuna svaka, pa će većinu kampanje financirati iz, proračunu zahvaljujući, uvijek punih stranačkih blagajni

Pod istragom je Nevenka Jurak, preko čije se Fimi medije izvlačio novac iz državnih tvrtki koji je, prema iskazima svjedoka koji su curili u medije, prikupljan u crne fondove HDZ-a i kasnije korišten i za financiranje izbornih kampanja. Zakon je dohvatio i Diokijeva vlasnika, poduzetnika Roberta Ježića, koji je izdašno financirao i HDZ i SDP, a pomogao je i predsjedniku Josipoviću u usponu na Pantovčak. Zbog gospodarskog kriminala istražuje se Drago Tadić, suvlasnik Osijek-Koteksa i simpatizer HDZ-a. Geofoto Zvonka Biljeckog, nekad značajni HDZ-ov donator, kao i SDP-u bliski Euroline Brace Radovanovića, nisu u zakonskim, već u financijskim teškoćama: obje su se tvrtke suočile s blokadama računa.

Gdje da stranke nađu donatore za financiranje kampanje? U prvom polugodištu SDP je od poduzeća sakupio tek slabašnih pedesetak tisuća kuna, što je nikakav novac u usporedbi s izbornom 2007. godinom u kojoj je ta stranka potrošila, prema GONG-ovoj procjeni, 15,8 milijuna kuna. Ove će godine, i to zajedno s partnerima, potrošiti – 15 milijuna kuna. I to ne zbog zakona nego zbog krize, kažu u stranci.

'SDP na predstojećim parlamentarnim izborima izlazi u koaliciji sa strankama HNS, IDS i HSU. U skladu s potpisanim sporazumom od 15. srpnja 2011. definirana su pravila u zajedničkoj izbornoj promidžbi. Ukupan proračun iznosit će 15 milijuna kuna, ne zato što se radi o zakonskom ograničenju, nego prvenstveno zbog toga što smo uvijek vodili računa o situaciji u kojoj se Hrvatska i građani nalaze. Stoga će i ova kampanja biti u skladu s gospodarskom situacijom u zemlji', odgovorili su u SDP-u na tportalov upit.

U SDP-u smatraju da će propisanih milijun i pol kuna po izbornoj jedinici, koliko novi zakon dopušta za financiranje kampanje, biti sasvim dovoljno, jer će u kampanji staviti naglasak na 'sadržaj, argumentaciju i vjerodostojnost kandidata u odnosu na količine džambo plakata ili TV spotova na koje uglavnom i odlaze najveća sredstva'.

Manjak donacija ne zabrinjava ih vjerojatno i zato što je SDP-u lani u stranačkoj blagajni ostalo 10,3 milijuna kuna. Uz spomenutih 53.400 kuna od poduzeća, građani su im ove godine donirali 90.876 kuna. 'Više od 800 građana doniralo je SDP, na što smo posebno ponosni. Radi se najčešće o donacijama između 20 i 200 kuna', kazala je Ivana Grljak, glasnogovornica SDP-a.

No bez obzira na ponos Milanovićevih ljudi, donacije usitno ukazuju da tvrtke sve rjeđe doniraju stranke. SDP je dosad zaprimio donacije samo četrnaest hrvatskih tvrtki. Najviše im je dala, dva puta po 20.000 kuna, tvrtka Rudan, malo istarsko poduzeće koje prodaje sustave za uštedu vode. Usporedbe radi, Dioki je lani bio znatno darežljiviji, uplativši okruglih 100.000 kuna. Danas ova tvrtka grca u gubicima, vodi je Ježićev sin, dok mu se oca tereti za čitav niz afera oko bivšeg premijera Sanadera. U dugovima je i Euroline, koji im je 2009. isplatio 350.000 kuna.

Osim problematičnog Diokija SDP-u bi mogli biti skloni i financijeri Josipovićeve kampanje Maksima komunikacije, tvrtka Račanovog sina, te Argentinac Hector Claudio Rios i menadžer Tedeschijeva Atlantica Neven Vranković. Na naš upit u Atlanticu kažu da je riječ o privatnoj odluci te da Neven Vranković ne namjerava financirati stranke u utrci za vlast.

HDZ-u je pak lani u blagajni ostalo oko devet milijuna kuna, a na upit o donacijama, ovaj put nimalo pričljivi, uputili su nas na svoje web stranice. U prvom je polugodištu najveći donator s 80.000 kuna bila Kappa iz Osijeka, tvrtka kći Osijek-Koteksa, čiji je suvlasnik i direktor Drago Tadić donedavno boravio u pritvoru zbog sumnji USKOK-a da je primao mito na poslovima izgradnje slavonske autoceste. Krajem srpnja USKOK mu je, prema pisanju medija, blokirao privatne račune, a ostaje vidjeti hoće li tvrtka i dalje pomagati HDZ. Ovdje je omjer privatnih i poslovnih donatora obrnut: u prvom je polugodištu stranka od građana zadovoljnih Kosoričinom vlašću primila 7.000 kuna, a od tvrtki 181.000 kuna. Lani su pak njihovi najveći donatori bile tvrtke Metal sistem projekt Josipa Živića i Nucleus, dio poslovnog carstva vlasnika osječkog Žita Marka Pipunića, svaka s po 150.000 kuna.

U izbornoj 2009. poduzetnici su vladajućoj stranci donirali ogromnih 11 milijuna kuna, a najdarežljiviji su bili Tadićev Osijek-Koteks, Geo gradnja Zvonka Biljeckog i Inter-Net, čiji je osnivač Centar za vozila Hrvatske, privatna tvrtka koja odlučuje o licencama za stanice za tehničke preglede automobila, a istovremeno se bavi upravo tom djelatnošću. Godinu kasnije, HDZ-u su poduzetnici donirali tek nešto više od pola milijuna kuna, što možda koincidira i s raspletom slučaja Sanader. 

Što kažu poduzetnici? Hotelijer Anđelko Leko 2008. godine HDZ-u je dao 840.000 kuna, a ovaj put iz njegovog su nam HUP-a poručili kako Leko neće financirati nijednu kampanju na parlamentarnim izborima.

Još jedan hotelijer, Jako Andabak, u prošlosti je financirao HDZ, a na posljednjim je predsjedničkim izborima potrošio dva milijuna kuna na ambicije Dragana Primorca, tvrdeći da mu nije žao novca iako je njegov kandidat osvojio samo šest posto glasova i otpao u prvom krugu. Hoće li financirati koga na ovim izborima? 'Ovisi koliko me budu napadali', kroz smijeh kaže Jako Andabak u kratkom razgovoru za tportal, dodajući kako mu se dosad nitko nije javio. 'Nemam nekih posebnih preferencija za izbore', tajnovit je Andabak.

Sudeći po krizi, problemima s likvidnošću i (ne)raspoloženju poduzetnika, splasnula je njihova strast za donacijama. S druge strane, vodeće stranke raspolažu toliko velikim rezervama da će i s mnogo skromnijom pomoći lako stići do maksimalno dozvoljenih 15 milijuna kuna budžeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi