ruski plinski div

Gazpromove tvrtke u Britaniji zadovoljne njemačkim preuzimanjem kontrole

05.04.2022 u 15:53

Bionic
Reading

Njemačka je dodjelom upravitelja podružnici ruskog Gazproma nakon njegovog povlačenja iz vlasničke strukture pomogla Gazpromovom ogranku u Britaniji, tvrde u Gazprom Marketing & Tradingu, a uštedjet će i vlada u Londonu.

Gazprom Marketing & Trading (GMT) registriran je u Londonu, kupuje plin na veleprodajnim tržištima i ima niz podružnica u zemljama poput Švicarske, Francuske, Meksika i Singapura.

Njegov britanski ogranak Gazprom Energy opskrbljuje plinom industrijske tvrtke, ali i pojedine dijelove britanskog sustava zdravstvene skrbi.

Neki klijenti pokušali su raskinuti veze s Gazpromom, potaknuti nastojanjima zapadnih zemalja da izoliraju Rusiju, rekli su za Reuters izvori u sektoru, a to je potaknulo bojazni da će dvije kompanije u vlasništvu ruskog plinskog diva propasti, uz ozbiljne posljedice po tržište.

Njemačka je odlukom o imenovanju upravitelja podružnice Gazprom Germania, vlasnice Gazprom Energyja i Gazprom Marketing & Tradinga, stišala te bojazni, poručili su u ponedjeljak iz te dvije tvrtke.

Berlin je upravljanje povjerio mrežnom regulatoru BVA, do kraja rujna, kako bi osigurao kontinuitet opskrbe, istaknuvši da Gazprom Germania upravlja važnom infrastrukturom, uključujući skladišta plina.

Utvrdili su i da je je novi vlasnik podružnice, neizravnom transakcijom, postao JSC Palmary and Gazprom Business Export Services LLC, koji ju je planirao ugasiti. Njemačka je transakciju poništila, upozorivši da je kupac trebao ishoditi dozvolu vlade.

  • +4
Moskva, život pod sankcijama Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

"To trenutno i potpuno otklanja sve bojazni za održivost i budućnost GM&T-a i njegovih podružnica, uključujući Gazprom Energy, budući da je konačna kontrola sada, neizravno, u rukama njemačke države, a ne PJSC Gazproma", istaknuli su.

"GM&T je poslovno i financijski neovisan o PJSC Gazpromu, pa potezi njemačke vlade neće imati nepovoljne financijske ni implikacije druge vrste", priopćila je kompanija.

Britanija je mogla sama preuzeti kontrolu nad podružnicama Gazproma kako bi osigurala opskrbu, ali to bi bilo skupo, tumači Reuters, dodavši i da su Gazpromovi klijenti strahovali od implikacija tog poteza za njihove ugovore o nabavi.

Poskupljenje energije snažno je utjecalo na kućanstva i poduzeća u Britaniji, uz skok reguliranih cijena u travnju za 54 posto i propast niza dobavljača u proteklim mjesecima.